Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam, inclusief de seksuele behoeften van de zwangere vrouw en haar partner. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!
Seksualiteit tijdens de zwangerschap
Het is veilig om gedurende de gehele zwangerschap te vrijen. Echter, door bijvoorbeeld misselijkheid, een groeiende buik, hormonale schommelingen en vermoeidheid kan de zwangere vrouw niet altijd zin hebben in gemeenschap. Dit is heel normaal.
Er zijn echter een paar situaties waarbij gemeenschap wordt afgeraden tijdens de zwangerschap:
- Pijn
- Bloedverlies
- Gebroken vliezen
- Gevorderde ontsluiting
- Premature weeën
- Dreigende vroeggeboorte
Bij de meeste vrouwen neemt de seksuele behoefte af in de zwangerschap, maar in de vierde, vijfde en zesde maand kan deze behoefte juist weer toenemen!
Een orgasme is niet schadelijk voor de baby. Sommige vrouwen kunnen zelfs beter klaarkomen door een verhoogde doorbloeding in de vulva. De een vindt een orgasme prettiger tijdens de zwangerschap dan de ander. Dit kan komen doordat het soms een pijnlijk gevoel in de onderbuik geeft. Ook dit is niet gevaarlijk voor de baby!
Seksualiteit na de zwangerschap
Na de zwangerschap en de bevalling kan het weer oppakken van het vrijen voor de meeste koppels even wennen zijn.
Vrijen is weer veilig op het moment dat het bloedverlies bij de vrouw gestopt is. Echter, de meeste vrouwen hebben de eerste maanden geen zin in gemeenschap. Dit kan komen door:
- Vaginale droogte, vooral bij borstvoeding! Het hormoon oestrogeen is minder aanwezig en dit zorgt voor vaginale droogte.
- Vermoeidheid
- Pijn of angst voor pijn, wat kan komen door rupturen die nog moeten genezen. Tips hiervoor: voel eerst een keer bij jezelf, gebruik glijmiddel en seks zonder penetratie kan ook een oplossing zijn.