Embryologie

Wat is embryologie?

Embryologie is een ingewikkeld woord dat eigenlijk gewoon de ontwikkeling van je kindje betekent. Dit proces begint al bij de ei- en zaadcel, waarover we jullie eerder vertelden in de post ‘Van bevruchting tot innesteling en zwangerschapsklachten’.

We berekenen wereldwijd de zwangerschapsduur vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en niet vanaf de eisprong of de bevruchting.

Vroege ontwikkeling en hartactiviteit

Bij vijf tot zes weken begint het hartje te kloppen. Tussen zeven en acht weken kunnen we dit mooi in beeld brengen bij de echo. Na twee weken ontstaat de navelstreng tussen het embryo en de trofoblast (dit wordt later de placenta). De placenta begint te werken vanaf twaalf weken.

Embryo bij vijf weken

Ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel

De eerste aanleg van het centrale zenuwstelsel, de neurale buis, vindt plaats bij vijf weken. Voor de sluiting adviseren we foliumzuur. Als deze niet goed sluit, is er een kans op bijvoorbeeld een open ruggetje.

Het zenuwstelsel zorgt er ook voor dat het embryo al kan bewegen bij zes tot zeven weken. Bij tien weken kan het embryo de mond openen, de vingers en tenen buigen, en bij twaalf weken kan het embryo voelen, zuigen en slikken. Dat gaat snel, hè?

Ontwikkeling van longen en maagdarmstelsel

Bij vijf weken begint de longontwikkeling en bij 34 weken is de longrijping bijna voltooid.

De aanleg van het maag-darmstelsel begint in de vijfde week en wordt pas voltooid op kleuterleeftijd.

Ontwikkeling van de nieren

Bij zes weken begint de ontwikkeling van de nieren. Bij zeven weken maakt het embryo al urine, maar er wordt pas geplast als de blaas werkt. Aan het einde van de zwangerschap plast de baby elke 20 tot 30 minuten!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?