Kinderwens

Cyclus

Als je een kinderwens hebt is het belangrijk om inzicht te hebben of te krijgen in je cyclus, zodat je weet wanneer de kans het grootst is op een zwangerschap. Ongeveer 80% van de vrouwen is binnen 1 jaar zwanger. Mocht je anticonceptie gebruikt hebben, dan kan het zijn dat het wat langer duurt voordat je cyclus weer op gang is en je er goed zicht op hebt. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld zo’n 28 dagen en start de eerste 7 dagen met de menstruatie, waarna het baarmoederslijmvlies gaat verdikken en de eicel wordt gerijpt in de eierstok. Tussen de 12e en 14e dag van de cyclus vindt de eisprong (ovulatie) plaats en ben je dus vruchtbaar. Als de eicel niet wordt bevrucht blijft het slijmvlies verdikken en sterft de eicel af. De laatste dagen van je cyclus laat dit slijmvlies los om aan het begin van je cyclus met de menstruatie weer uitgestoten te worden.

De vruchtbare periode start al een aantal dagen vóór de eisprong omdat zaadcellen 3 dagen kunnen overleven. Eén dag na de eisprong is de vruchtbare periode voor de eicel voorbij.

Het is lastig om de dag van je eisprong precies te bepalen omdat er veel vrouwen zijn die een kortere of langere cyclus hebben. Als je een langere cyclus hebt vindt de eisprong later plaats en bij een kortere cyclus vindt deze eerder plaats. Dit betekent dus dat niet elke vrouw rond de 14e dag vruchtbaar is. Als je een aantal cycli lang het aantal dagen bijhoudt, kan je de dag van de eisprong achteraf bepalen en hier de volgende cyclus rekening mee houden. De eisprong vindt namelijk 14 dagen vóór je menstruatie plaats. Dit zijn geen gouden regels, dus mocht je hier zelf geen zicht op krijgen kan je ook altijd een ovulatietest kopen en die gebruiken.

Om het nog iets makkelijker te maken zullen we je een voorbeeldje geven. Als je 30 dagen telt tussen de eerste dag van je menstruatie tot de dag vóór je volgende menstruatie betekent dit dat je cyclus 30 dagen duurt. De eisprong vindt dus plaats 14 dagen vóór je menstruatie dus 30 – 14 = op de 16e dag na het starten van je menstruatie. Zaadcellen leven 72 uur dus 3 dagen voor de eisprong tot 1 dag erna ben je vruchtbaar wat in dit geval betekent dag 13 tot 16 na je menstruatie.

Adviezen/ kinderwensconsult

Als je een kinderwens hebt is het ook heel belangrijk om voorafgaand aan de zwangerschap al rekening te houden met een aantal zaken. Deze zaken hebben namelijk invloed op de kwaliteit van de ei- en zaadcellen en dus op de ontwikkeling van jullie kindje. Ze hebben zelfs meer invloed dan lang werd gedacht. In de eerste drie maanden wordt namelijk de basis gelegd van de belangrijkste lichaamsdelen en –functies waarop je dus maar beter goed voorbereid kan zijn. We hebben hieronder een aantal van die adviezen voor jullie op een rijtje gezet:

Foliumzuur

• 400 microgram per dag (0,4 milligram)
• Starten 4 weken vóór de zwangerschap
• Slikken tot 12 weken zwangerschap
• Na 12 weken evt. een vitaminepreparaat voor zwangeren

Stop (het liefst allebei) met roken, alcohol– en drugsgebruik en lees hier waarom dit zo belangrijk is

Voeding

• Eet volgens de Schijf van Vijf
• Zie ook voedingscentrum.nl waar je specifiek over de zwangerschap kan lezen

Je BMI is erg belangrijk. Een gezond BMI ligt tussen de 20 en 25. Je berekent je BMI door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters maal je lengte in meters.
Controleer bij een kinderwens of de medicatie die je gebruikt, mag in de zwangerschap. Dit kan je navragen bij degene die de medicatie heeft voorgeschreven of bij de apotheek.
Bekijk of er risico’s zijn op je werk qua vruchtbaarheid of zwangerschap zoals bepaalde stoffen, infecties of straling.
Ga na of er in de familie bepaalde aandoeningen of afwijkingen zijn waarvan je de kans bij jullie vooraf wil laten bepalen en eventueel uitgebreider onderzoek wil laten doen.
Controleer of je bent ingeënt voor de kinderziektes en welke infecties je in het verleden hebt doorgemaakt dus waarvoor je bent beschermd.
Bekijk samen met je partner of bovenstaande punten ook op hem/haar van toepassing zijn.
Vul eventueel via internet de zwangerwijzer in.

Hopelijk hebben we jullie zo al een eindje op weg geholpen. Mocht je specifieke vragen hebben, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen zodat we uitgebreidere informatie kunnen geven. Ook heb je bij ons de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kinderwensconsult. Deze kosten worden meestal door de zorgverzekering vergoed. Wij vinden het belangrijk dat jullie goed voorbereid zwanger worden. Daarnaast hebben we na dit consult jullie gegevens grotendeels al compleet voor een eventuele zwangerschap waarin we jullie dan heel graag terug zien.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
447

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland