Kraambed

Zorg

De eerste (kraam)week die meestal 8 dagen duurt, helpt de kraamverzorgster jullie thuis. In de zwangerschap komt er meestal iemand van de kraamorganisatie bij jullie thuis om alvast het een en ander uit te leggen. Aan de uren kraamzorg zit een eigen bijdrage vast naast de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Als je met een van ons thuis bevalt of in het Radboudumc Nijmegen, zal de kraamverzorgster ons assisteren bij de bevalling. Zij blijft dan dus de eerste uren bij jullie thuis of gaat met jullie mee vanuit het Radboudumc naar huis. Als je in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen bevalt, assisteert de verpleegkundige ons bij de bevalling en bellen jullie de kraamzorg na de bevalling. Deze stuurt dan een kraamverzorgster naar jullie huis. Zij zal de controles bij jou en jullie kindje doen, helpen bij de voedingen, ondersteuning in het huishouden geven en jullie allerlei tips geven voor de verzorging van jullie kindje. Samen met haar dragen wij ook de eerste week zorg voor jullie gezin. Wij komen meerdere keren in die week langs om samen met de kraamverzorgster te zorgen voor een prettig kraambed. Op basis van haar controles en een gesprek met jullie, horen we hoe het gaat. Zo stemmen wij onze visites af op jullie behoeften en het beloop van de kraamtijd. Als de kraamzorg er ’s avonds en ’s nachts niet is, kunnen jullie ons bellen bij vragen en twijfel. De eerste 6 weken blijven wij als verloskundige het aanspreekpunt voor de moeders en wordt de huisarts het aanspreekpunt voor jullie kindje.

Rond de 5e dag na de bevalling komt er een medewerker van de jeugdgezondheidszorg bij jullie thuis voor de Informatie hielprik en gehoorscreening. Na meestal 8 en bij uitzondering 10 dagen, sluiten de kraamverzorgster en wij jullie kraamweek af en komen jullie 6 weken na de bevalling nogmaals op de praktijk voor een nacontrole. Het consultatiebureau neemt dan de zorg over jullie kindje van ons over. Zij zullen dan ook de week na het afsluiten bij jullie thuis komen en vanaf dat moment gaan jullie periodiek naar het consultatiebureau voor de groei, ontwikkeling en vaccinaties van jullie kindje. Mocht je in die eerste 6 weken nog vragen hebben die betrekking hebben je zwangerschap, bevalling of kraambed, dan mag je natuurlijk altijd met ons contact opnemen!

Moeder

Voor de moeder zijn een aantal dingen belangrijk in de eerste week. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Temperatuur
  • Pols
  • Bloeddruk
  • Stand/hoogte baarmoeder
  • Bloedverlies
  • Hechtingen
  • Plassen en ontlasting
  • Borsten
  • Psyche

Dit zijn de controles die de kraamhulp dagelijks uitvoert en die wij bespreken tijdens de visites. Nogmaals, mocht je twijfels of vragen hebben als de kraamverzorgster al naar huis is, je mag ons altijd bellen.

Baby

Voor de baby zijn een aantal dingen belangrijk. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Temperatuur
  • Gewicht
  • Voedingen
  • Kleur van de huid
  • Plas- en poepluiers
  • Navelstompje

Ook dit zijn controles die de kraamverzorgster dagelijks uitvoert. Zij vertelt jullie welke controles jullie zelf moeten doen en noteren als zij er niet is, zodat ze dit de volgende ochtend met jullie kan evalueren.

Aangifte

In de eerste dagen moet jullie kindje aangegeven worden bij de gemeente waarin de baby is geboren. Mocht je getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan kan jouw partner dat regelen. Als hier van beide geen sprake is, dan is het belangrijk om al in de zwangerschap samen de erkenning te regelen bij de gemeente. Ben je alleenstaand, dan kan iemand die aanwezig was bij de geboorte van je kindje de aangifte doen. Aangifte dient plaats te vinden binnen 3 dagen na de geboorte van jullie kindje. Op zaterdag, zondag en op een feestdag kan er geen aangifte worden gedaan en schuift de laatste aangiftedag door tot de eerstvolgende werkdag.

Anticonceptie

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie beschikbaar in Nederland. Ze zijn allemaal bedoeld om ervoor te zorgen dat een zwangerschap uitblijft en worden ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie, de meeste zijn georiënteerd op de vrouw. Bij het kiezen van anticonceptie is ons advies om voor iets te gaan wat goed bij jou past. Er bestaan acht categorieën van anticonceptie: de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje, het spiraaltje, barrièremethodes en sterilisatie. Hieronder tref je een korte omschrijving van elke categorie.

De anticonceptiepil

Dit is de meest gebruikte methode door vrouwen in Nederland. Dagelijks neem je een pil om en nabij hetzelfde tijdstip. Deze pil bevat hormonen en de samenstelling wisselt per soort pil. De hormonen in de anticonceptiepil zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast zorgen de hormonen in de anticonceptiepil ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt zodat het voor zaadcellen moeilijker is om hierdoor te komen. Tot slot zorgen de hormonen ervoor dat de baarmoederwand niet geschikt is voor een bevrucht eitje om in te nestelen. Wens je tijdens de borstvoedingsperiode de pil te starten? Dan adviseren we je de minipil (Cerazette).

De anticonceptiepleister

De pleister wordt minder vaak gebruikt in Nederland en is daardoor ook minder bekend. Het is een pleister die je op de huid plakt en één keer per week moet verwisselen. Je kan ervoor kiezen om elke 3 weken een pleister te plakken en vervolgens een stopweek in te lassen, maar komt deze stopweek niet goed uit? Dan plak je de pleister gewoon door. De stoffen die werkzaam zijn in de pleisters zijn hormonen die ervoor zorgen dat de eileider geen eicel afgeeft en het slijm in de baarmoedermond wordt steviger waardoor het lastiger is voor zaadcellen om hierdoorheen te gaan.

De anticonceptiering

De anticonceptiering is een zachte, flexibele ring die je vaginaal inbrengt. Dit is vergelijkbaar met een tampon. Met deze ring kan je gerust gaan sporten en zwemmen, hij valt namelijk niet zomaar uit. De ring breng je in en kan vervolgens 3 weken blijven zitten, hij zal zich steeds meer vormen naar de contouren van de vaginawand. Een ring kan je 3 weken laten zitten, vervolgens een stopweek en zo door. Als je geen stopweek wenst, breng je gewoon direct een nieuwe ring in.

De prikpil

De prikpil is een injectie, deze kan in de huid of in de spier geplaatst worden. De prikpil is voor ongeveer 3 maanden werkzaam, er is hierbij geen sprake van een stopweek. Er vindt geen eisprong meer plaats en zaadcellen kunnen niet door het slijm van de baarmoederhals en wand dringen. Nadeel van de prikpil is dat het onvoorspelbaar is wanneer vruchtbaarheid terugkeert na het stoppen met de prikpil. Een voordeel is dat je voor 3 maanden niet aan anticonceptie hoeft te denken.

Het anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een staafje dat wordt geplaatst in de bovenarm door een arts. Hij is zo ontworpen dat je hem niet kan zien en blijft werkzaam voor ongeveer 3 jaar. Er vindt een constante lage afgifte van hormonen plaats waardoor je beschermd bent tegen een zwangerschap. Het gaat hierbij om een geleidelijke hormoonafgifte zonder pieken en dalen. Bij het anticonceptiestaafje kan je ook geen invloed uitoefenen op de timing van jouw menstruatie. Deze kan uitblijven maar het staafje kan ook voor onregelmatige bloedingen zorgen.

Het spiraaltje

Met een spiraal ben je voor meerdere jaren beschermd tegen een zwangerschap. Er bestaan verschillende soorten spiralen en deze worden geplaatst door hiervoor getrainde personen. Je kan kiezen tussen een spiraal met hormonen; het hormoonspiraaltje. Of een spiraal zonder hormonen; de koperspiraal. De hormoonspiraal kan 5 jaar blijven zitten en de koperspiraal 10 jaar. Ze hebben allebei hetzelfde doel: niet zwanger worden. Het eerste half jaar kan je lichaam wel moeten wennen aan een spiraaltje, dit kan zich uiten in bijvoorbeeld onregelmatig bloedverlies en buikpijn. Bij de hormoonspiraal wordt gemiddeld 18% van de vrouwen niet meer ongesteld. Als je een koperspiraal hebt zal je iets meer bloedverlies hebben dan dat je mogelijk gewend bent bij een menstruatie zonder spiraal. Mocht je een spiraal wensen na je bevalling dan kunnen wij een verwijzing regelen naar het Verloskundig Centrum in Nijmegen. Via deze link kan je alvast wat meer lezen: https://verloskundigcentrumnijmegen.nl/portfolio-items/anticonceptie/.

Barrière methodes

Barrièremethodes zijn verschillende methodes die ervoor zorgen dat je beschermd bent tegen een zwangerschap. Het gaat hierbij over een condoom, dit kan zowel een condoom voor de man als voor de vrouw zijn. Daarnaast kan je ook het pessarium ‘caya’ gebruiken. Dit is een kapje dat over de baarmoedermond heen gaat. Om deze methode betrouwbaar te maken wordt geadviseerd altijd gebruik te maken van een bijgeleverde zaaddodende gel. Het pessarium kan je zelfstandig voor de gemeenschap inbrengen en minimaal 6 uur na gemeenschap kan je deze verwijderen.

Sterilisatie

Dit betekent een definitieve vorm van anticonceptie. Je bent na een sterilisatie blijvend onvruchtbaar. Het is dus belangrijk om deze beslissing weloverwogen te maken en wordt vaak gemaakt samen met een arts. Zowel de man als de vrouw kan zich laten steriliseren. Bij een man worden de zaadleiders onderbroken en bij een vrouw worden de eileiders afgesloten. Op deze manier kunnen de zaadcellen niet bij de eicellen komen en kan er dus geen bevruchting plaats vinden.

Tijdens de borstvoeding kan je niet zomaar alle hormonale anticonceptie starten doordat de productie terug kan lopen. Bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen vertellen wij je hier altijd over tijdens het afsluiten van de kraamweek en je nacontrole.

Wil je meer weten over de verschillende vormen van anticonceptie? Lees dan verder op www.anticonceptie.nl, raadpleeg ons of jouw huisarts.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
448

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland