Meestgestelde vragen

Je bent zwanger! We kunnen ons voorstellen dat dit nogal wat vragen oproept. Wij, Verloskundige praktijk YuuX in Wijchen, hebben enkele vragen die vaak bij ons langskomen voor je op een rijtje gezet, wel zo makkelijk.

In welke dorpen verlenen jullie verloskundige zorg?

Wijchen, Alverna, Bergharen, Hernen, Leur, Balgoij, Niftrik en Batenburg.

Wanneer komen we voor de zwangerschapscontroles?

De eerste controle vindt plaats rond de 7-8 weken bij onze verloskundige praktijk in Wijchen. Dan maken we de eerste echo en bespreken we alvast een aantal belangrijke zaken. Tussen de 10 en 12 weken plannen we de termijnecho om je uitgerekende datum te bepalen en doen we de intake om inzicht te krijgen in jullie gezondheidssituatie. De controles daarna vinden plaats om de 4 weken. Dit bouwt zich op totdat je aan het eind van de zwangerschap elke week komt.

Hoeveel echo’s krijgen we?

De eerste echo bij 7-8 weken en de termijnecho tussen de 10 weken en 12 weken en 6 dagen. Deze vinden plaats bij onze verloskundige praktijk in Wijchen. Rond 13 en 20 weken kan je de medische structurele echo’s laten doen in het Verloskundig Centrum Nijmegen. Op indicatie maken wij een groeiecho. Mocht je extra echo’s willen kan je dit bijvoorbeeld laten doen bij Echobureau Binnenpret in Nijmegen.

Maken jullie een echo zodat we weten of we een jongen of meisje krijgen?

Bij de 20 wekenecho wordt er gekeken of je een jongen of meisje krijgt. Mochten jullie het eerder willen weten dan kun je daarvoor naar een pretechobureau zoals Binnenpret in Nijmegen.

Wordt de zorg bij jullie vergoed?

Onze (verloskundige) zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder vallen: alle zwangerschapsconsulten ongeacht het aantal en de duur, de echo’s, het standaard bloedonderzoek (extra onderzoeken kunnen van eigen risico afgaan), counseling prenatale screening, de 13 en 20 wekenecho, zorg tijdens de bevalling en in het kraambed maar ook de hielprik en de gehoortest bij jullie kindje. Onze (verloskundige) zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wanneer en hoe zijn jullie te bereiken?

Verloskundige praktijk YuuX is 24/7 te bereiken per telefoon. Je kan ons bellen maar ook via Telegram een berichtje sturen. Bij spoed of een bevalling vragen we je altijd om te bellen. Ook kan je ons mailen en deze mails proberen we binnen 24 uur te beantwoorden.

Hoe gaan jullie te werk?

Eén van ons heeft spreekuur waarin we de zwangerschapscontroles plannen en de ander heeft dienst. De diensten lopen 24 uur per dag door voor telefoontjes, extra controles, kraamvisites, bevallingen en administratie. We wisselen elkaar af in de diensten.

Is er een back-up geregeld voor jullie?

Ja natuurlijk. In principe proberen we voor elkaar bij te springen bij bijvoorbeeld drukte, vakantie, verlof en ziekte. Mocht dit door omstandigheden niet lukken kunnen wij terugvallen op onze collega’s van Verloskundige Praktijk Grave of zal je incidenteel een waarnemend verloskundige treffen.

Hebben jullie ook verloskundigen in opleiding?

Ja zeker, zo hebben we ons prachtige vak zelf ook geleerd.
We proberen dat je per zwangerschap maximaal één
verloskundige in opleiding leert kennen. Een eerstejaars mag
met name meekijken en deelhandelingen doen, in het
tweede en derde jaar worden deze werkzaamheden steeds
verder uitgebreid om in het vierde/laatste jaar zelfstandig
onder toezicht te werken. Mocht je hier bezwaar tegen
hebben mag je dit uiteraard bij één van ons aangeven.

Staat je vraag er niet bij?

9.6
452

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland