Zwangerschapsdiabetes, ook bekend als zwangerschapssuiker, betekent het ontstaan van (milde) suikerziekte tijdens de zwangerschap. Hierbij is er te veel suiker in het bloed. Dit komt voor bij 1 op de 50 zwangere vrouwen en wordt meestal gediagnosticeerd tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Als er te veel suikers in het bloed blijven, kan dit via de placenta (ook wel moederkoek genoemd) naar de baby gaan.
Zwangere vrouwen met een verhoogde kans op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes controleren wij met een suikertest.
Beheersing en preventie
Een dieet kan nodig zijn, evenals het vaker controleren van je bloedsuikers. Hoewel je zwangerschapsdiabetes niet volledig kunt voorkomen, kun je wel de kans verkleinen door te streven naar een gezond gewicht, voldoende beweging, gezonde voeding en door niet te roken.
We zijn er om te helpen
Heb je vragen over zwangerschapsdiabetes? Stel ze aan ons tijdens het spreekuur. We staan klaar om je te ondersteunen en te begeleiden.