Cyclus

Als je een kinderwens hebt is het belangrijk om inzicht te hebben of te krijgen in je cyclus, zodat je weet wanneer de kans het grootst is op een zwangerschap. Ongeveer 80% van de vrouwen is binnen 1 jaar zwanger. Mocht je anticonceptie gebruikt hebben, dan kan het zijn dat het wat langer duurt voordat je cyclus weer op gang is en je er goed zicht op hebt. 

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld zo’n 28 dagen en start de eerste 7 dagen met de menstruatie, waarna het baarmoederslijmvlies gaat verdikken en de eicel wordt gerijpt in de eierstok. Tussen de 12e en 14e dag van de cyclus vindt de eisprong (ovulatie) plaats en ben je dus vruchtbaar. Als de eicel niet wordt bevrucht blijft het slijmvlies verdikken en sterft de eicel af. De laatste dagen van je cyclus laat dit slijmvlies los om aan het begin van je cyclus met de menstruatie weer uitgestoten te worden.

De vruchtbare periode start al een aantal dagen vóór de eisprong omdat zaadcellen 3 dagen kunnen overleven. Eén dag na de eisprong is de vruchtbare periode voor de eicel voorbij.

Het is lastig om de dag van je eisprong precies te bepalen omdat er veel vrouwen zijn die een kortere of langere cyclus hebben. Als je een langere cyclus hebt vindt de eisprong later plaats en bij een kortere cyclus vindt deze eerder plaats. Dit betekent dus dat niet elke vrouw rond de 14e dag vruchtbaar is. Als je een aantal cycli lang het aantal dagen bijhoudt, kan je de dag van de eisprong achteraf bepalen en hier de volgende cyclus rekening mee houden. De eisprong vindt namelijk 14 dagen vóór je menstruatie plaats. Dit zijn geen gouden regels, dus mocht je hier zelf geen zicht op krijgen kan je ook altijd een ovulatietest kopen en die gebruiken.

Om het nog iets makkelijker te maken zullen we je een voorbeeldje geven. Als je 30 dagen telt tussen de eerste dag van je menstruatie tot de dag vóór je volgende menstruatie betekent dit dat je cyclus 30 dagen duurt. De eisprong vindt dus plaats 14 dagen vóór je menstruatie dus 30 – 14 = op de 16e dag na het starten van je menstruatie. Zaadcellen leven 72 uur dus 3 dagen voor de eisprong tot 1 dag erna ben je vruchtbaar wat in dit geval betekent dag 13 tot 16 na je menstruatie.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
461

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland