De placenta heeft veel verschillende functies tijdens de zwangerschap. In deze blog gaan we jullie er alles over vertellen.
Allereerst is de placenta verantwoordelijk voor de productie van een groot aantal hulpstoffen. Deze hulpstoffen bevorderen de zwangerschap en zorgen ervoor dat de zwangerschap in stand gehouden wordt. Verschillende hormonen die de placenta produceert zijn HCG, oestrogeen, progesteron en humaan placentair groeihormoon. Het hormoon HCG zorgt ervoor dat de baby blijft groeien. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de groei van de baarmoeder en vorming van de bloedvaten rondom de placenta. Daarnaast helpt oestrogeen ook bij het groeien van de melkklieren in de borsten om uiteindelijk borstvoeding te kunnen geven mocht je hiervoor kiezen. Progesteron zorgt ervoor dat de zwangerschap niet afgestoten wordt, dit doet het hormoon door de spiertjes in de baarmoederwand rustig te houden. Tot slot omschrijven we hier nog het humaan placentair groeihormoon. Dit hormoon is belangrijk voor de suikerstofwisseling en voorkomt dat de zwangerschap afgestoten wordt.
Een andere belangrijke functie van de placenta is het verzorgen van voedingsstoffen voor de baby. Ongeveer 60% van de glucose (suiker) die naar de placenta gaat wordt omgezet tot melkzuur. Melkzuur is hetgeen dat naar de baby gaat en zorgt voor groei van de baby. De voedingsstoffen gaan door de navelstreng naar de baby en afvalstoffen worden ook weer via de navelstreng uitgescheiden naar de moeder. De moeder kan de afvalstoffen verwerken en bijvoorbeeld uitplassen.
Daarnaast heeft de placenta een belangrijke barrièrefunctie. Het houdt bepaalde schadelijke micro-organismen tegen zodat deze niet bij de baby terechtkomen. De placenta kan echter niet alles tegenhouden. Daarom is het belangrijk goed te letten op bepaalde soorten medicatie die je inneemt. Een tweede voordeel van de barrièrefunctie van de placenta is dat de placenta ook bepaalde antistoffen door kan geven. Op deze manier is de baby beschermd tegen bepaalde ziekten tot wel zes maanden na de bevalling! Een voorbeeld hiervan is de 22 weken prik. Als zwangere kan je jezelf laten vaccineren tegen de kinkhoest. Jouw lichaam gaat antistoffen maken tegen kinkhoest en deze antistoffen gaan door de placenta naar de baby. Zo is jullie kindje de eerste maanden beter beschermd tegen deze ziekte.
📸 Lynn Vriesen Fotografie