Geen roze of blauwe wolk?

Een kind krijgen is een ingrijpende levensgebeurtenis. Je maakt in korte tijd veel veranderingen door: lichamelijk, hormonaal, emotioneel en sociaal. Je krijgt een nieuwe grote verantwoordelijkheid erbij en de baby vraagt veel zorg. Niet gek dat veel vrouwen hierdoor mentale klachten gaan ervaren.

Baby blues of kraamtranen

Tussen de 50-80% van de kraamvrouwen krijgt tussen dag 3 en 10 last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. Dit noemen we ook wel de baby blues of kraamtranen. Meestal gaan deze klachten vanzelf over.

Postpartumdepressie

Bij 1 op de 10 vrouwen gaan de klachten van een baby blues niet over; zij blijven somber. Al hadden ze zich zo verheugd op de komst van de kleine, nu de baby er is voelen ze zich niet blij. Zij voelen zich prikkelbaar, angstig, verdrietig en neerslachtig. Dit noemen we een postpartumdepressie, oftewel een depressie na een bevalling. Veel moeders voelen zich schuldig of schamen zich hiervoor, terwijl ze hier niets aan kunnen doen.

PTSS na de bevalling

Ongeveer 1-2% van de vrouwen heeft een traumatische ervaring tijdens de bevalling die zich uit in een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Je kunt last krijgen van angstaanvallen, flashbacks, prikkelbaarheid, snel schrikken en nachtmerries.

Ondersteuning en hulp

Herken je bovengenoemde klachten? Neem ze serieus, probeer ze te accepteren en praat erover! Wij zijn er graag voor jullie; bespreek het met ons als we iets voor je kunnen doen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
461

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland