De zwangerschap is een wonderbaarlijke tijd vol veranderingen en hormonen spelen hierin een cruciale rol. Hormomen reguleren en beïnvloeden een scala aan processen, van de bevruchting tot aan de geboorte. In dit artikel duiken we in de wereld van hormonen die tijdens de zwangerschap een sleutelrol spelen.
HCG (Humaan Choriongonadotrofine)
HCG is het hormoon dat ongeveer 8 à 9 dagen na de bevruchting wordt aangemaakt door het lichaam. Dit is ook het hormoon dat we aantreffen in je urine en bloed, waaraan we onder andere kunnen zien of je zwanger bent.
Progesteron
Progesteron is het hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap intact blijft. Het houdt de baarmoederwand in goede conditie en weerhoudt deze van samentrekken. Wanneer je gaat bevallen, daalt het progesterongehalte in je bloed en neemt oxytocine toe! Nu kan je baarmoeder gaan samentrekken, wat resulteert in weeën.
Oxytocine
Oxytocine zorgt ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken. Dit hormoon maakt je lichaam natuurlijk aan op het moment dat je aan het bevallen bent, maar het kan ook kunstmatig worden toegediend, bijvoorbeeld bij een inleiding. Daarnaast zit oxytocine in het medicijn dat soms wordt toegediend na de bevalling om het bloedverlies te beperken.
Oestrogeen
Oestrogeen is een essentieel hormoon dat ervoor zorgt dat progesteron wordt aangemaakt in het lichaam. Het bereidt de borsten voor op het produceren van melk en stimuleert onder andere foetale ontwikkeling.
Prostaglandines
Prostaglandines zijn hormonen die ervoor zorgen dat de baarmoeder gaat samentrekken. Daarnaast zorgen prostaglandines ervoor dat de baarmoedermond rijper wordt, wat nodig is voor de bevalling.
Van HCG tot prostaglandines, deze hormonen werken goed samen om de bijzondere weg naar het moederschap mogelijk te maken. Bij vragen of onzekerheden over deze hormonale veranderingen, staan wij van Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen voor je klaar.