Kinderwensconsult

In deze blog vertellen we over het kinderwensconsult (ook wel het preconceptieconsult genoemd). Dit consult is een afspraak bij een verloskundige als je een kinderwens hebt, dus vóór de zwangerschap. Je krijgt dan informatie en advies over je/ jullie (gezondheids)situatie. Eventuele risico’s vóór, tijdens en na de zwangerschap worden besproken en je krijgt de juiste leefstijladviezen. Als je hier behoefte aan hebt dan mag je ons dus bellen of mailen voor een afspraak. Deze consulten worden vaak vergoed door de zorgverzekering. Ook staan we ervoor open om telefonisch vragen te beantwoorden dus schroom niet ons te benaderen om goed voorbereid zwanger te worden en aan het ouderschap te beginnen.

Als we een afspraak hebben ingepland komen jullie naar de praktijk om kennis te maken. We vragen jullie om vooraf de vragenlijst van Zwangerwijzer in te vullen zodat we het consult kunnen voorbereiden en jullie ook alvast beter weten wat jullie kunnen verwachten. De antwoorden uit deze vragenlijst zullen we samen bespreken.

De volgende onderwerpen komen daarbij onder andere aan bod:

  • Heb je een partner of ben je alleenstaand?
  • Je leeftijd
  • Medische voorgeschiedenis
  • Infectieziekten
  • Verloskundige voorgeschiedenis
  • Geneesmiddelengebruik
  • Leefstijl zoals roken, alcohol en drugs maar ook je voedingspatroon en BMI
  • Familieanamnese
  • Risico’s op het werk

Daarnaast beantwoorden we natuurlijk ook de vragen die je hebt/ jullie hebben. Ook bespreken we je menstruatiecyclus met daarbij passende en persoonlijke adviezen voor de timing en frequentie van gemeenschap om de kans op een zwangerschap te vergroten. 

Als je een kinderwens hebt is het heel belangrijk om voorafgaand aan de zwangerschap al rekening te houden met een aantal zaken. Deze zaken hebben namelijk invloed op de kwaliteit van de ei- en zaadcellen en dus op de ontwikkeling van jullie kindje. Ze hebben zelfs meer invloed dan lang werd gedacht. In de eerste drie maanden wordt namelijk de basis gelegd van de belangrijkste lichaamsdelen en -functies waarop je dus maar beter goed voorbereid kan zijn. De belangrijkste punten staan hier op onze website en deze adviezen komen zoals eerder genoemd ook aan bod tijdens een kinderwensconsult, omdat we je graag de meest up-to-date adviezen geven.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
458

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland