Leven voelen/ de baby minder voelen bewegen

Van 16 tot 20 weken voelen sommige zwangere vrouwen de baby bewegen en van 20 tot 24 weken is het gebruikelijk dat je bewegingen gaat voelen. Sommige vrouwen moeten mogelijk enkele weken langer geduld hebben. Dit kan te maken hebben met de positie van de placenta of de ligging van de baby. In het begin zijn de bewegingen heel subtiel, wat kan aanvoelen als een plopje of kriebel in de buik. Naarmate de baby groeit, worden de bewegingen steeds duidelijker. Tot 27 weken is het normaal dat je niet elke dag de baby voelt bewegen en dat je de ene dag meer bewegingen voelt dan de andere.

Eigen bewegingspatroon baby

Vanaf 27 weken gaat elke baby zijn of haar eigen bewegingspatroon ontwikkelen. De ene baby is drukker dan de andere. Het is belangrijk dat je het bewegingspatroon van jouw baby leert kennen, zodat je weet wat een normaal patroon voor jouw baby is. De meeste baby’s zijn ’s avonds actiever. Baby’s hebben ook een slaap-waakritme in de buik. Ze slapen meestal 20 tot 40 minuten; daarna worden ze weer wakker en zijn ze actiever. De baby gaat steeds krachtigere bewegingen maken; wat eerst plopjes waren, verandert na verloop van tijd in schopjes, draaien en porren. Je partner kan de bewegingen ook voelen, en soms zijn de bewegingen ook uitwendig zichtbaar.

Vanaf 27 weken is het gewenst dat je de baby elk dagdeel (ochtend, middag en avond) voelt bewegen, ongeacht de positie van de baby of de placenta. Baby’s die bewegen, voelen zich namelijk goed, en dat vinden we belangrijk om te weten. Baby’s die minder bewegen dan voorheen kunnen dat om een reden doen.

Bewegingen baby minder intens

Tot 32 weken blijft het aantal bewegingen toenemen. In de laatste weken van de zwangerschap voelen veel vrouwen de bewegingen minder intens dan voorheen. Dit komt doordat de baby minder ruimte heeft om te bewegen, maar ook omdat het zenuw- en spierstelsel van de baby verder ontwikkeld is. De intensiteit van bewegingen kan dus afnemen doordat je meer schuifbewegingen voelt, maar het aantal bewegingen moet wel ongeveer gelijk blijven.

Wat als de baby minder beweegt?

Het is belangrijk dat je de volgende acties meteen onderneemt als je denkt dat de baby minder beweegt dan je gewend bent:

  • Kort douchen. Warmte ontspant je lichaam, waardoor je de bewegingen beter kunt waarnemen.
  • Wat eten. Eten stimuleert je darmperistaltiek. De darmen liggen in de buurt van de baby, en dit kan de baby stimuleren om te gaan bewegen.
  • Bewegingen tellen. Ga twee uur op je linkerzij liggen, met je handen op je buik, en tel de bewegingen. Laat je niet afleiden door je omgeving (televisie, telefoon en dergelijke).

Als je tien bewegingen hebt gevoeld binnen twee uur, dan heeft de baby voldoende bewogen en hoef je je geen zorgen te maken. Heb je geen 10 bewegingen gevoeld na 2 uur of maak je je alsnog ongerust? Bel ons dan op 024-6411220 voor overleg. Vaak doen we dan een extra controle met echo en CTG om te kijken hoe het met de baby gaat. Meestal vinden we gelukkig geen oorzaak, en voel je de baby snel weer bewegen zoals vanouds.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
448

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland