Nacontrole

Het is waarschijnlijk snel gegaan… De zwangerschap, bevalling én de kraamweek. Hierna verdwijnen wij echter niet helemaal uit beeld. Zes weken na de bevalling mag je bij ons op nacontrole komen. In deze blog lees je alles over de nacontrole. 

Allereerst vinden we het natuurlijk heel leuk om jou/jullie en je kleintje terug te zien bij ons op het spreekuur. De nacontrole doen we vaak op de praktijk zodat we eventuele controles ook meteen uit kunnen voeren. Eén van de eerste vragen die je ons zal horen stellen is hoe het de afgelopen zes weken is gegaan. Hoe bevalt het om ouders te zijn, waar loop je tegenaan en waar heb je nog eventuele vragen over? We kunnen met je meedenken en nog wat tips en tricks geven voor jullie als kersverse ouders.

Daarnaast zijn we benieuwd hoe het gaat met je/jullie kleintje. Zijn ze op het consultatiebureau tevreden over de groei? Drinkt de baby voldoende en hoe gaan de nachten? Het is volkomen normaal als jouw baby na zes weken nog meerdere keren in de nacht komt voor een voeding. 

Tot slot hebben we het natuurlijk graag ook nog over jou en je herstel. Een aantal punten komen aan bod:

  • Is het bloedverlies gestopt? Heb je alweer een menstruatie gehad? En al nagedacht over anticonceptie?
  • Train je jouw bekkenbodem voldoende?
  • Heb je klachten van urineverlies?
  • Ben je goed hersteld van de bevalling?
  • Heb je klachten van eventuele hechtingen?

We stellen deze vragen omdat onder andere het trainen van jouw bekkenbodem erg belangrijk is. Train je de bekkenbodem na de bevalling goed, dan voorkom je op latere leeftijd ongewild urineverlies en verzakkingen. 

Zes weken na de bevalling vragen wij ook graag hoe je nu een paar weken later terugkijkt op de bevalling. Er zijn een aantal weken voorbij, het nieuwe ouderschap is mogelijk wat meer aan het landen, jouw partner is mogelijk weer gaan werken en alles gaat weer terug naar het ‘normale’ leven. Dit kan er ook voor zorgen dat je andere gevoelens krijgt wanneer je terugkijkt op jouw bevalling. Graag gaan wij hierover met je in gesprek. Heb je nog vragen over de bevalling zoals bijvoorbeeld waarom iets op een bepaalde manier is gelopen of wil je graag met ons bespreken wat je je niet meer zo goed kan herinneren? Dit is allemaal mogelijk en graag beantwoorden wij deze vragen voor jullie. 

Na de nacontrole sluiten we onze zorg in principe af. Dit neemt niet weg dat je bij vragen over de zwangerschap, bevalling, kraamtijd of een nieuwe kinderwens altijd contact met ons kan opnemen!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
452

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland