Strippen

Op basis van de termijnecho is je uitgerekende datum vastgesteld. Slechts 5% van de vrouwen bevalt ook écht op die datum. Wanneer je gezond bent en de zwangerschap ongecompliceerd verloopt, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na die 42 weken ben je overtijd. Dit wordt ook serotiniteit genoemd. Vanaf 41 weken tot 42 weken spreken we van naderende serotiniteit. In deze periode bieden we aan om te strippen.

We kunnen strippen om de kans op de bevalling te vergroten. In de recente Cochrane review (Finucane, 2020) staat dat strippen effectief kan zijn om een spontane bevalling op te wekken, maar het bewijs hiervoor was onzeker. In vergelijking met wachten tot de bevalling vanzelf begint vermindert strippen mogelijk de kans op inleiden van de bevalling. Het blijft wel de vraag of er een optimaal aantal keer strippen is, om de hoeveel tijd het gebeurt, bij welke zwangerschapsduur en hoeveel je de bevalling ermee vervroegt. Wel weten we dat we één op de zes vrouwen eerder kunnen laten bevallen door strippen. Dus door strippen neemt de kans op een spontane start van de bevalling met 18% toe. De kans dat het strippen werkt is net zo groot voor vrouwen die van hun eerste kindje gaan bevallen als voor vrouwen die al eerder bevallen zijn.

 

Bij strippen doen we een inwendig onderzoek om te voelen of de baarmoedermond al aan het verweken is en of er ontsluiting is. Er is namelijk enige ontsluiting nodig om te kunnen strippen. Als de baarmoedermond gesloten is moeten we helaas nog geduld hebben. Dit wil uiteraard niet betekenen dat je niet alsnog diezelfde dag kan gaan bevallen. Als er ontsluiting is kunnen we dus met één of twee vingers in de baarmoedermond. De vliezen zitten als het ware tegen de baarmoederwand geplakt. We proberen rondom het hoofdje van de baby met onze vingers de vliezen van de baarmoederwand los te woelen. Het is niet de bedoeling of het doel om hierbij de vliezen te breken. Door het loswoelen van de vliezen hopen we dat er hormonen (Prostaglandines) vrijkomen die het zetje geven tot de bevalling. Mocht het strippen niet leiden tot de bevalling kunnen we het strippen na twee dagen herhalen. We gaan er vanuit dat elke dag strippen geen meerwaarde heeft want je lichaam moet ook de kans krijgen om te gaan bevallen.

Het strippen wordt door iedereen anders ervaren dus laat je niet leiden door andermans ervaring. We leggen rustig uit wat we doen en als het niet gaat stoppen we tijdelijk of helemaal.

Het nadeel van strippen kan zijn dat je meer harde buiken, steken en slijmverlies krijgt waardoor je slechter slaapt zonder dat je bevalt. Vandaar dat we het strippen pas inzetten na de 41 weken omdat dan het einde van het wachten ook in zicht is.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
448

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland