Stuitligging

Wat is stuitligging?

Stuitligging betekent dat de baby met de billen of voeten in plaats van het hoofdje beneden ligt. Dit komt voor bij 3 tot 4% van de zwangerschappen bij 36-37 weken. Je kunt hier zelf niets aan doen of veranderen. Bij 30 weken ligt nog 25% van de baby’s in stuitligging.

Je hebt twee keuzes

Uitwendige versie bij 36-37 weken

Bij deze handeling in het Verloskundig Centrum Nijmegen wordt de baby gedraaid met de handen aan de buitenkant van de buik van stuit- naar hoofdligging.

Voor de versie wordt een echo gemaakt om te kijken naar de ligging, grootte, hoeveelheid vruchtwater, placenta en eventuele redenen voor de stuitligging.

Hier vind je een video van een uitwendige versie.

De slagingskans van de versie is gemiddeld 50%. Als je zwanger bent van je eerste kindje is de kans dat het slaagt 40% en als je al eerder zwanger bent geweest is de slagingskans 60%.

De versie geeft nauwelijks verhoogde kans op risico’s. De versie verkleint de kans op een keizersnede of kunstverlossing.

Afwachten

De kans is klein dat de baby nog spontaan draait in deze periode. Als de baby bij 37 weken in stuitligging ligt, dan verwijzen we je naar het ziekenhuis. Daar krijg je na uitgebreide uitleg de keuze of je gaat voor een vaginale stuitbevalling of een keizersnede.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?