Veilig slapen is belangrijk om de kans op wiegendood te verkleinen. In Nederland overlijdt hier gemiddeld 1 baby per maand aan. Wiegendood wordt ook wel ‘Sudden Infant Death Syndrome’ (SIDS) genoemd. Over de oorzaak van wiegendood is nog veel onbekend. Wel zijn er risicofactoren bekend die we in deze blog dan ook graag onder de aandacht brengen. VeiligheidNL is gespecialiseerd in dit onderwerp en hebben als doel om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen. Toezicht en een veilige slaapomgeving zijn hierbij van groot belang.
Zoals hierboven al benoemd zijn er een aantal risicofactoren voor wiegendood. Sommige risicofactoren zoals het mannelijke geslacht, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, meerlingen of jeugdig moederschap zijn niet of nauwelijks te beïnvloeden. Een aantal risicofactoren zijn wel te beïnvloeden. Je moet dan denken aan slapen op de rug, in het eigen bedje slapen, niet roken bij de baby en borstvoeding.
VeiligheidNL onderzoekt en ondersteunt met adviezen en richtlijnen. De belangrijkste slaapadviezen naar ouders toe hebben zij samengevat in de 4 van Veilig Slapen. Ze staan hieronder op een rijtje.
De vier tips:
1. Laat je baby op de rug slapen
De baby kan op deze manier niet met de mond of neus in het matras gaan liggen. Dit zou namelijk de ademhaling belemmeren. Zolang de baby zichzelf nog niet goed kan omdraaien wordt slapen op de zij of buik afgeraden. Ook al wordt soms beweerd dat ventilerende matrasjes voor de mogelijkheid tot doorademen zorgt, is dit geen garantie en blijft het advies dus slapen op de rug. Als je bang bent voor een afgeplat of scheef hoofdje kan je het hoofdje afwisselend naar links en rechts draaien.
2. Laat je baby in zijn of haar eigen bedje slapen
Een baby kan het te warm krijgen door het dekbed, onder het dekbed schuiven, tussen twee matrassen komen, uit bed vallen of niet goed doorademen door de kussens. Als je als ouder in slaap valt kan je dit niet meer goed in de gaten houden. De kans dat je in de kraamtijd in slaap valt is groot door de vermoeidheid. Het advies is om het eerste half jaar een bedje of wieg in je eigen slaapkamer zo dicht mogelijk bij je eigen bed te plaatsen. En mocht je de baby toch bij je in bed willen leggen, zorg dan dat je zelf wakker bent en blijft.
3. Geef de baby een slaapzak
Zodra de baby beweeglijk wordt en zich verplaatst in bed is een slaapzak de veiligste optie. Extra beddengoed is niet nodig en een dekbed wordt de eerste twee jaar zelfs afgeraden door de warmte en kans dat het hoofdje onder het dekbed komt. Een lakentje met dekentje kunnen wel als je deze kort en stevig opmaakt waarbij de voetjes bijna tegen het voeteneinde liggen. Het is belangrijk om de goede maat slaapzak voor de baby te kiezen zodat de baby niet in de slaapzak schuift.
4. Een veilig bed is een leeg bed
Leg geen knuffels, kussentjes of andere accessoires in het bedje omdat dit allemaal spullen zijn waar de baby met zijn of haar hoofdje tegenaan kan komen te liggen. Een knuffeldoekje of kleine knuffel zonder vulling is wel veilig bij het slapen gaan.
Ook wij als verloskundigen zullen hier in de kraamweek samen met de kraamverzorgster zorg voor dragen. Na het afsluiten van de kraamweek zal ook het consultatiebureau hier aandacht aan besteden.
Deze informatie komt van de betrouwbare bron: https://www.veiligheid.nl/