Verandering spijsvertering zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in jouw lichaam. De baarmoeder is aan het groeien en uiteraard de baby ook. Dit alles gebeurt onder invloed van hormonen. Deze hormonen zorgen echter ook voor de volgende aanpassingen in jouw organen waar je soms wat ongemakken van kan ervaren. 

Darmen

Door de zwangerschap vermindert de peristaltiek in de darmen. Dit komt door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de darmen langzamer werken waardoor ontlasting langer in de darmen blijft zitten. Er wordt meer vocht uit de ontlasting onttrokken waardoor ontlasting ook harder wordt. Dit bij elkaar zorgt voor een moeizamere stoelgang tijdens de zwangerschap. Tips om dit wat makkelijker voor je te maken zijn voldoende drinken, vezelrijk eten en proberen te bewegen. 

Alvleesklier

Tijdens de zwangerschap nemen de cellen die insuline aanmaken toe in grootte. Je hebt daardoor te maken met een toenemende insulineproductie tijdens de zwangerschap. Daarentegen ben je in de zwangerschap wel meer resistent tegen insuline. Dat betekent dat jouw lichaam minder goed reageert op insuline. Dit kan ervoor zorgen dat jouw suikers hoger zijn in de zwangerschap omdat insuline hetgeen is dat de suikers (glucose) normaliter afbreekt. De baby pakt de juiste hoeveelheid insuline, echter wanneer de suikers in jouw eigen lichaam niet goed gereguleerd zijn kan dit er wel voor zorgen dat er teveel suikers naar de baby gaan. Dit noemen we ook wel zwangerschapsdiabetes. Dit treedt niet bij iedere zwangere op en hoeft alleen gecontroleerd te worden bij bepaalde risicofactoren. 

Maag

De afsluiting van de maag is minder goed. Dit komt ook door het hormoon progesteron. Het zorgt ervoor dat het spiertje dat de maag afsluit minder goed werkt. Dit in combinatie met een groeiende en schoppende baby kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van maagzuur. Tips hiervoor zijn een glaasje melk drinken, gele vla voor het slapen, hoofdkussen meer omhoog en eventueel Rennies, Gaviscon of Antagel. 

Vaatweerstand verminderd

Door het hormoon progesteron worden niet alleen de spieren van de maag en darmen slapper maar ook de spieren van de bloedvaten. Dit zorgt voor verwijding van deze vaten wat kan resulteren in bijvoorbeeld aambeien of spataderen. Door zwaartekracht neemt de druk ook toe op het bekken wat in combinatie met verminderde vaatweerstand kan zorgen voor aambeien. Ook wel hemorroïden genoemd. 

Misselijkheid

Het hormoon HCG neemt toe, met name in het 1e trimester. Dit kan zorgen voor misselijkheid in het begin van de zwangerschap. In het 3e trimester kan misselijkheid veroorzaakt worden door de baby die tegen de maag duwt. Tips om misselijkheid wat te verminderen zijn voldoende drinken, pepermunt of gember innemen, licht verteerbaar eten, hinderlijke geuren of smaken vermijden en tot slot heb je ook de mogelijkheid om medicatie tegen de misselijkheid in te nemen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
448

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland