Van moeder ook weer naar mens

 

De eerste keer zwanger, de eerste bevalling en de eerste kraamweek. Bij alle eerste keren had ik weinig idee van wat er allemaal zou veranderen, in deze met name lichamelijk. Over de zwangerschap en bevalling is voldoende te lezen, maar over de kraamweek enkel de standaard dingen zoals bloedverlies, stuwing, gebrek aan slaap en niet te vergeten de kraamtranen.

Er gebeurt meer dan je denkt

Echter in de kraamweek gebeurt er veel meer. De eerste dag en nacht zijn wennen. Wennen aan de zorg voor zo’n klein mensje, aan de geluidjes, maar zeker ook aan de onzekerheid die hierbij komt kijken. En ook komt meestal de eerste dag de kraamzorg die het een en ander van je overneemt en hopelijk veel aan je gaat leren. Na die eerste nacht komt ook het moment dat je thuis gaat douchen. Daarvoor werd een douchekruk gebracht, vooraf zei ik stellig die echt niet te gaan gebruiken, maar wat was ik de eerste dagen blij dat ie er was! Na een douche moest ik namelijk behoorlijk bijkomen.

Het douchen is een van de voorbeelden waarin je merkt dat er dingen onder invloed van hormonen echt veranderd zijn. Maar ook bij de eerste wandeling merk je dat de conditie zeker niet meer is wat het geweest is hoor. 

Ik werd meer mezelf

De eerste dagen was het echt zoeken naar wat wel en niet ging, met name qua energie. In de loop van de dagen merkte ik wel duidelijke vooruitgang. De energie werd beter en de eetlust nam weer toe. Ik werd weer meer mezelf zoals ik mezelf kende, met natuurlijk ook de mindere kanten van daarvoor… Al snel werd me duidelijk dat grenzen respecteren nu nog belangrijker is, niet alleen voor jezelf vanaf nu. Ook de wel beschreven dingen spelen een rol, maar in mijn ogen is deze kleiner dan de bovenstaande dingen. 

Laat de kleine maar even huilen

Daarnaast komen er uitdagingen die er eerder niet waren, de combinatie van de zorg voor jouw kindje met de zorg voor jezelf en het huishouden als de kraamzorg weg is. Ook dat is zoeken, wanneer doe je wat!? In het begin is het moeilijk om te bepalen hoeveel tijd je hebt om iets te doen voordat de baby weer iets van je nodig heeft. Hoe ga je douchen en wat doe je als de kleine begint te huilen? Ik was de eerste paar keren heel snel onder de douche uit. Iedere keer denk ik terug aan de tip van de kraamzorg om 15 minuten voor jezelf te nemen en dan de kleine maar even te laten huilen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan want na een paar weken ben ik nog steeds aan het oefenen. 

Op zoek naar een nieuwe balans en dynamiek

Al met al draait alles van bovenstaande om het vinden van een nieuwe balans en dynamiek waarin het kindje past. Met voor mij één duidelijk uitgangspunt, namelijk alles zo goed mogelijk doen voor onze dochter. Dit levert soms strijd op die altijd gepaard gaat met wat frustratie en soms ook gevolgd wordt door wat tranen. Gelukkig zijn er dan mensen die zeggen dat het niet perfect hoeft en dat je het goed doet! Ondertussen is het ook een kunst om te leren vertrouwen op jouw eigen intuïtie. Het scheelt wel een hoop dat dit niet alleen in de kraamweek plaatsvindt maar daarna ook. Niet alle veranderingen komen gelukkig tegelijk, één voor één komt er een nieuwe uitdaging. 

Je ontwikkelt iedere keer weer een stukje als moeder door de uitdagingen die je tegenkomt. En de rol en ontwikkeling van moeder zijn is een aanvulling op de eigen ontwikkeling. Kortom, het moederschap brengt een hoop mooie dingen!

*Vanwege privacyredenen zijn de namen veranderd

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
452

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland