Anticonceptie

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie beschikbaar in Nederland. Ze zijn allemaal bedoeld om ervoor te zorgen dat een zwangerschap uitblijft en worden ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie, de meeste zijn georiënteerd op de vrouw. Bij het kiezen van anticonceptie is ons advies om voor iets te gaan wat goed bij jou past. Er bestaan acht categorieën van anticonceptie: de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje, het spiraaltje, barrièremethodes en sterilisatie. Hieronder tref je een korte omschrijving van elke categorie.

De anticonceptiepil

Dit is de meest gebruikte methode door vrouwen in Nederland. Dagelijks neem je een pil om en nabij hetzelfde tijdstip. Deze pil bevat hormonen en de samenstelling wisselt per soort pil. De hormonen in de anticonceptiepil zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast zorgen de hormonen in de anticonceptiepil ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt zodat het voor zaadcellen moeilijker is om hierdoor te komen. Tot slot zorgen de hormonen ervoor dat de baarmoederwand niet geschikt is voor een bevrucht eitje om in te nestelen. Wens je tijdens de borstvoedingsperiode de pil te starten? Dan adviseren we je de minipil (Cerazette).

De anticonceptiepleister

De pleister wordt minder vaak gebruikt in Nederland en is daardoor ook minder bekend. Het is een pleister die je op de huid plakt en één keer per week moet verwisselen. Je kan ervoor kiezen om elke 3 weken een pleister te plakken en vervolgens een stopweek in te lassen, maar komt deze stopweek niet goed uit? Dan plak je de pleister gewoon door. De stoffen die werkzaam zijn in de pleisters zijn hormonen. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt, en dat de baarmoeder niet klaargemaakt wordt voor innesteling van een eicel. Het hormoon zorgt er verder voor dat zaadcellen minder makkelijk de baarmoeder in kunnen.

De anticonceptiering

De anticonceptiering is een zachte, flexibele ring die je vaginaal inbrengt. Dit is vergelijkbaar met een tampon. Met deze ring kan je gerust gaan sporten en zwemmen, hij valt namelijk niet zomaar uit. De ring breng je in en kan vervolgens 3 weken blijven zitten, hij zal zich steeds meer vormen naar de contouren van de vaginawand. Een ring kan je 3 weken laten zitten, vervolgens een stopweek en zo door. Als je geen stopweek wenst, breng je gewoon direct een nieuwe ring in.

De prikpil 

De prikpil is een injectie, deze kan in de huid of in de spier geplaatst worden. De prikpil is voor ongeveer 3 maanden werkzaam, er is hierbij geen sprake van een stopweek. Er vindt geen eisprong meer plaats en zaadcellen kunnen niet door het slijm van de baarmoederhals en wand dringen. Nadeel van de prikpil is dat het onvoorspelbaar is wanneer vruchtbaarheid terugkeert na het stoppen met de prikpil. Een voordeel is dat je voor 3 maanden niet aan anticonceptie hoeft te denken. 

Het anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een staafje dat wordt geplaatst in de bovenarm door een arts. Hij is zo ontworpen dat je hem niet kan zien en blijft werkzaam voor ongeveer 3 jaar. Er vindt een constante lage afgifte van hormonen plaats waardoor je beschermd bent tegen een zwangerschap. Het gaat hierbij om een geleidelijke hormoonafgifte zonder pieken en dalen. Bij het anticonceptiestaafje kan je ook geen invloed uitoefenen op de timing van jouw menstruatie. Deze kan uitblijven maar het staafje kan ook voor onregelmatige bloedingen zorgen. 

Het spiraaltje

Met een spiraal ben je voor meerdere jaren beschermd tegen een zwangerschap. Er bestaan verschillende soorten spiralen en deze worden geplaatst door hiervoor getrainde personen. Je kan kiezen tussen een spiraal met hormonen; het hormoonspiraaltje. Of een spiraal zonder hormonen; de koperspiraal. De hormoonspiraal kan 8 jaar blijven zitten en de koperspiraal 10 jaar. Ze hebben allebei hetzelfde doel: niet zwanger worden. Het eerste half jaar kan je lichaam wel moeten wennen aan een spiraaltje, dit kan zich uiten in bijvoorbeeld onregelmatig bloedverlies en buikpijn. Bij de hormoonspiraal wordt gemiddeld 18% van de vrouwen niet meer ongesteld. Als je een koperspiraal hebt zal je iets meer bloedverlies hebben dan dat je mogelijk gewend bent bij een menstruatie zonder spiraal. Mocht je een spiraal wensen na je bevalling dan kunnen wij een verwijzing regelen naar het Verloskundig Centrum in Nijmegen. Via deze link kan je alvast wat meer lezen: https://verloskundigcentrumnijmegen.nl/portfolio-items/anticonceptie/.

Barrière methodes

Barrièremethodes zijn verschillende methodes die ervoor zorgen dat je beschermd bent tegen een zwangerschap. Het gaat hierbij over een condoom, dit kan zowel een condoom voor de man als voor de vrouw zijn. Daarnaast kan je ook het pessarium ‘caya’ gebruiken. Dit is een kapje dat over de baarmoedermond heen gaat. Om deze methode betrouwbaar te maken wordt geadviseerd altijd gebruik te maken van een bijgeleverde zaaddodende gel. Het pessarium kan je zelfstandig voor de gemeenschap inbrengen en minimaal 6 uur na gemeenschap kan je deze verwijderen. 

Sterilisatie

Dit betekent een definitieve vorm van anticonceptie. Je bent na een sterilisatie blijvend onvruchtbaar. Het is dus belangrijk om deze beslissing weloverwogen te maken en wordt vaak gemaakt samen met een arts. Zowel de man als de vrouw kan zich laten steriliseren. Bij een man worden de zaadleiders onderbroken en bij een vrouw worden de eileiders afgesloten. Op deze manier kunnen de zaadcellen niet bij de eicellen komen en kan er dus geen bevruchting plaats vinden.

Tijdens de borstvoeding kan je niet zomaar alle hormonale anticonceptie starten doordat de productie terug kan lopen. Bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen vertellen wij je hier altijd over tijdens het afsluiten van de kraamweek en je nacontrole.

Wil je meer weten over de verschillende vormen van anticonceptie? Lees dan verder op www.anticonceptie.nl, raadpleeg ons of jouw huisarts.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
445

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland