APGAR-score

De APGAR-score is een score die gebruikt wordt om direct na de geboorte te beoordelen hoe de start van je baby is en hoe het met je kindje gaat. De score is afkomstig van een Amerikaanse chirurg die de score bedacht heeft. De score wordt gegeven door de verloskundige bij 1, 5 én 10 minuten na de geboorte.

De letters APGAR staan voor het volgende:

  • Appearance (huidskleur)
  • Pulse (hartslag)
  • Grimace (reflexen)
  • Activity (spierspanning)
  • Respiration (ademhaling)

Schematisch ziet dat er als volgt uit:

Na de geboorte voert de verloskundige deze test uit terwijl ze observeert. Vaak heb je het niet door dat zij in haar hoofd bezig is met de uitvoering van deze test. Zien we dat een kindje wat moeite heeft met opstarten dan zijn er allerlei middelen die wij kunnen gebruiken om een kindje daarbij te helpen. Dit kan door de baby te prikkelen onder de voeten, rechtop te houden maar soms is ook wat omgevingslucht of zuurstof nodig om de longen te ontplooien. Deze zuurstoffles hebben wij dan ook altijd bij ons. De meeste kinderen scoren na 5 minuten tussen de 7 en 10, dit betekent dat een kindje in goede conditie is. Scoort een kindje tussen de 4 en 6, dan kan het zijn dat er wat ondersteuning nodig is met bijvoorbeeld een couveuse. Scoort het kindje onder de 4 dan is er behandeling van een kinderarts nodig.

Wil je meer weten over de APGAR-score? Bespreek dit dan tijdens jouw spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
445

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland