Elly op huisbezoek voor de hielprik en de gehoorscreening

Hoelang werk je al bij de GGD?

Ik werk hier inmiddels alweer 10 jaar. Daarvoor was ik kraamverzorgster.

Welke werkzaamheden heb je nog meer, naast de hielprik en gehoorscreening? 

Op de woensdagochtend en donderdagmiddag werk ik als consultatiebureau-assistente, waar ik naast het wegen en het meten van de lengte en de hoofdomtrek van kinderen ook nog administratieve taken verricht. Op de maandag en vrijdag dan de screenings en hielprikken voor de GGD. Een fijne combinatie.

Hoe weet je waar je naartoe moet voor de hielprik en gehoorscreening?

Ik log vanuit huis in op het systeem en krijg dan de lijst van bezoekadressen die dag. Vaak moet ik dan nog wel de telefoonnummers erbij zoeken omdat de gegevens niet allemaal aan elkaar gekoppeld zijn vanwege de privacywetgeving.

De namen en adressen krijgen we via drie systemen: voor de gehoorscreening loopt dat via het NSDSK, de hielprik via het RIVM en dan hebben wij nog ons eigen systeem.

Wie bepaalt je planning en wanneer?

Aan de hand van de verkregen gegevens van die drie systemen maak ik eerst een logistieke planning van de te bezoeken adressen die dag en daarna volgt een belronde om de afspraken vast te leggen. Ik beschik niet altijd over telefoonnummers en het komt dus ook wel eens voor dat ik een bezoek heb ingepland waarbij er niemand thuis is en moeder en kind nog in het ziekenhuis blijken te liggen. Over die gegevens beschikken wij namelijk niet. Bij een volle werkdag bezoek ik gemiddeld zo’n acht adressen.

Hoevaak kom je bij mensen thuis?

In principe één keer, maar soms moet ik terugkomen omdat de gehoortest een twijfelachtig resultaat geeft. Dat kan zijn omdat de baby bijvoorbeeld teveel oorsmeer heeft of dat er vocht in een van de oortjes zit. We geven daarom altijd het advies om op de dag van de test de baby niet in bad te doen. De hielprik lukt eigenlijk altijd. Maar ik begin eerst met de gehoorscreening omdat de hielprik meestal niet echt een ‘feestje’ is voor het kind. Trouwens ook niet voor de moeder, haha. Het blijft toch een dingetje hè. Inmiddels heb ik wel zoveel ervaring dat ik deze handeling zo prettig mogelijk kan uitvoeren en mensen gerust weet te stellen.

Wat vind je leuk aan je werk?

Het leuke en mooie aan mijn werk vind ik toch wel dat je bij de mensen thuiskomt en het leven en het geluk áchter de voordeur ervaart. En verder wil ik de testen die ik afneem zo goed en zo mooi mogelijk doen. Als een gehoortest dus een twijfelachtige uitslag geeft is het aan mij om de ouder(s) gerust te stellen en uit te leggen dat ik gewoon nog een keertje terugkom.

 Zijn er ook minder leuke dingen?

Tja, soms komt er vanuit het RIVM een uitslag van de hielprik die niet leuk is. Bijvoorbeeld omdat een schildklier niet goed functioneert. Maar in de meeste gevallen zijn de testresultaten gelukkig positief.

Welke tips heb je voor (aanstaande) ouders?

In ieder geval het advies om de baby vóor de gehoorscreening niet in bad te doen. Verder kunnen ze heel veel informatie vinden op de website van het RIVM, waar zelfs een heel informatief filmpje op staat over de gehoortest.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?