Kraamtijd

Wat komt er allemaal op jullie af? De kraamtijd betreft de eerste 8-10 dagen na de geboorte van je kindje.

De kraamverzorgster komt je/jullie in deze periode ondersteunen en begeleiden. Zij doet controles bij de mama en de pasgeborene, geeft ondersteuning bij de voedingen en zorgt voor rust en regelmaat. Tijdens deze periode krijg je heel veel informatie over de verzorging van je baby.

Wij als verloskundigen zijn medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Wij komen een aantal keren tijdens de kraamweek op huisbezoek om de controles van de kraamvrouw en baby te bespreken.

Goed om te weten: je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Je mag ons dus ook al die tijd bellen voor al je vragen.

Door het krijgen van een kindje verandert er veel zowel op lichamelijk, emotioneel als sociaal vlak. Het is belangrijk voldoende rust te nemen in je kraamperiode. Ook kun je last krijgen van verschillende ongemakken.

Bloedverlies

Tot ongeveer 6 weken na de bevalling kun je last hebben van vaginaal bloedverlies. Dit wordt veroorzaakt door de wond op de plek waar de moederkoek in de baarmoeder zat.

Emoties

In de eerste week kun je last hebben van ‘kraamtranen’, ook wel ‘babyblues’. Meestal gaat dit na een aantal dagen vanzelf over.

Naweeën

De eerste dagen kun je last hebben van naweeën, met name tijdens het geven van borstvoeding. Dit zorgt ervoor dat je baarmoeder weer hetzelfde formaat krijgt als vóór de zwangerschap.

Ontlasting

Meestal komt binnen drie tot vijf dagen na de bevalling je ontlasting weer op gang.

Urineverlies

Het kan voorkomen dat je niet voelt dat je moet plassen en daardoor urine verliest. Het gevoel van aandrang komt in de loop van de eerste week na de bevalling steeds meer terug. We zullen je tips geven om je bekkenbodemspieren weer te trainen.

Stuwing

Rond dag 3 tot 5 na de geboorte worden je borsten zwaar en gespannen door de verhoogde bloedsomloop en het op gang komen van borstvoeding. Stuwing komt ook voor bij vrouwen die geen borstvoeding geven. 

Verwerking van de bevalling

Tijdens de bezoeken bespreken we de bevalling meerdere keren. Het is normaal dat het even tijd vraagt voordat alles is geland. We bespreken samen het beloop maar ook hoe jij en je partner op de bevalling terugkijken. Natuurlijk evalueren we ook onze zorg en beantwoorden we al jullie vragen. Ben je vaak verdrietig, angstig of somber? Of lig je elke nacht wakker van je bevalling? Praat hierover met je partner maar ook met ons. Het kan zijn dat het verwerken van je bevalling meer ondersteuning vraagt. Hier kunnen wij samen met jou en je partner een plan voor maken.

Wil je meer informatie over de kraamweek? Dan bespreken we dit graag met je tijdens jouw spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?