Na de geboorte van de baby laten we de navelstreng 1-3 minuten uitkloppen zodat er nog zoveel mogelijk bloed van de placenta naar de baby gaat. Als deze is uitgeklopt plaatsen we twee klemmetjes op de navelstreng en kan jijzelf, je partner of iemand anders de navelstreng doorknippen. Na het doorknippen verwijderen we de klemmetjes en laten we alleen de navelstrengklem of cordring om de navelstreng bij de baby zitten. Daarna wachten we op de geboorte van de placenta en vliezen. Ondertussen houden we het bloedverlies in de gaten, checken we of de baarmoeder goed hard is en houden we in de gaten hoe het met de kersverse ouders en baby is.
Als de baarmoeder hard is dan spant die zich aan, blijft het bloedverlies meestal acceptabel en wordt de placenta spontaan geboren. We kunnen standaard of op indicatie oxytocine middels een prik in je been toedienen. Onze voorkeur is om dit op indicatie te geven. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoeder binnen 2-4 minuten na de injectie alsnog goed samentrekt en het bloedverlies vermindert mocht dit nog niet voldoende gebeuren.
Handgreep van Küstner
Met de handgreep van Küstner checken we of de placenta los in de baarmoeder ligt. Bij deze handgreep hebben we in onze ene hand de navelstreng vast en met onze andere hand drukken we net boven je schaambotje. Als we zien dat de navelstreng naar binnen trekt bij deze handeling ligt de placenta nog niet los. Als de navelstreng niet beweegt of naar buiten komt ligt de placenta los. We laten de placenta geboren worden door de vrouw nogmaals te laten persen terwijl wij de placenta met vliezen en navelstreng van buiten in de juiste richting bewegen. Gemiddeld duurt het een kwartier voordat de placenta wordt geboren. Een placenta weegt gemiddeld 500 gram. We controleren altijd goed of de placenta en vliezen compleet zijn maar ook of de navelstreng 3 vaten heeft.
Bloedverlies
Gemiddeld verliezen vrouwen 550 ml bloed tijdens het nageboortetijdperk. We houden dit goed in de gaten en bij twijfel wegen we het bloedverlies zodat we de hoeveelheid precies weten. Naast de medicatie die we kunnen toedienen bij ruimer bloedverlies, kunnen we ook je blaas legen, de baarmoeder van buiten masseren en de baby aan de borst leggen om het oxytocinehormoon te stimuleren.
Inscheuring
Na de geboorte van de placenta en vliezen controleren we de schaamlippen en het perineum op inscheuring. Het perineum is het stukje huid tussen de vagina en anus. Mocht het zijn gescheurd verdoven en hechten wij de wond zelf.
Plassen en ontlasting
Binnen 6 uur na de bevalling moet je hebben geplast en meestal lukt dit ook. We adviseren om te plassen onder de douche of te spoelen met water. De ontlasting komt vaak een paar dagen na de bevalling pas weer op gang.
Rillen
Veel vrouwen rillen na de bevalling. Dit is normaal en duurt vaak maximaal een uur.
Overdracht ziekenhuis
Het komt niet vaak voor maar mocht het bloedverlies te ruim (>1 liter) zijn of de placenta niet, niet op tijd of niet compleet geboren worden (binnen een half uur) dan is dat een reden om je tijdens het nageboortetijdperk over te dragen aan het ziekenhuis.
Wij blijven sowieso de eerste twee uur na de geboorte bij jullie om samen met de kraamverzorgster of verpleegkundige jou, je partner en de baby goed in de gaten te houden.
Heb je vragen over nageboortetijdperk voor moeder, stel deze dan gerust tijdens jouw afspraak bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.