Een geboorte is niet alleen voor de ouders een ingrijpende gebeurtenis. Bij de overgang van het intra-uteriene (in de baarmoeder) naar het extra-uteriene leven (buiten de baarmoeder) ondergaat de pasgeborene een aantal grote veranderingen direct na de geboorte. In deze blogpost vertellen wij jullie daar graag wat meer over.
Longen
Om te beginnen is de aanpassing van de longen erg belangrijk direct na de geboorte. In de baarmoeder bevatten de longen van een kind vloeistof. Doordat deze longen in het baringskanaal onder druk komen te staan wordt een groot deel van deze vloeistof uit de longen geduwd. De rest van de vloeistof wordt opgenomen door longvaten zodat de longen zich hierna kunnen gaan vullen met lucht. Dit doet een kindje na de geboorte met de eerste ademteug en met name door goed door te huilen zetten de longen goed uit.
Hart en bloedsomloop
De aanpassing van het hart en de bloedsomloop vindt ook plaats direct na de geboorte. Bij de eerste ademteug ontplooien de longen zoals hierboven beschreven en daarbij wordt ervoor gezorgd dat het hart meer gevuld wordt met bloed waardoor het ‘foramen ovale’ onder druk komt te staan en zal sluiten. Het foramen ovale is een gaatje tussen de linker- en rechterkamer van het hart wat dus geopend is in de baarmoeder maar direct na de geboorte sluit.
Temperatuur
Belangrijk voor de pasgeborene is het warm blijven. De temperatuur van een pasgeborene zien we het liefst tussen de 36,5 °C en 37,5 °C. Pasgeborenen koelen vaak snel af en dit komt doordat het lichaamsoppervlak in verhouding heel groot is in vergelijking met de lichaamsinhoud. Via dit grote lichaamsoppervlak vindt dan ook warmteafgifte plaats. Doordat de baby bij de geboorte nat is van het vruchtwater koelt de baby ook af. Baby’tjes kan je goed opwarmen door huid-op-huid contact toe te passen, warme kruikjes in bed te plaatsen en de kleine goed aan te kleden. Ook dit is een proces dat een pasgeborene na de geboorte zelf moet doen, in de baarmoeder zorgt namelijk de warmte van moeder hiervoor.
Lever
De lever van een pasgeborene is ongeveer 1,5-2cm groot en ligt net onder de ribbenboog. De lever speelt een grote rol in het afbreken van bilirubine. Bilirubine is de stof die de gele kleur veroorzaakt bij pasgeborenen. Wanneer een baby in de baarmoeder zit dan scheidt de moeder de overtollige bilirubine voor de baby uit, maar als de baby geboren is moet hij/zij dit zelf gaan doen.
Nieren
De nieren van een pasgeborene vervullen in principe direct na de geboorte alle functies. Ook in de baarmoeder kunnen kindjes namelijk al plassen, de placenta regelt dan de afscheiding van de afvalstoffen via het bloed van de moeder. Vaak zien we in de kraamweek dat kindjes uraten plassen. Dit zijn urinezuurkristallen, ook wel sterk geconcentreerde urine. Dit is onschuldig en naarmate de voedingen beter op gang komen zal dit ook steeds minder worden. Het ziet er vaak uit als bloed waar het vaak mee verward wordt.
Gewicht
Om af te sluiten nog kort iets over het gewicht van een pasgeborene. Iedere pasgeborene verliest in de eerste levensdagen gewicht. Dit is het gevolg van warmteverlies, meconium lozen (dit is de eerste ontlasting), plassen, ademen en verdamping. Zoals je hierboven kan zien verandert er ontzettend veel in het lichaam van een pasgeborene en dit is nog maar een greep uit zoveel anderen processen. Dit alles kost energie wat het dus normaal maakt dat een kleintje in het begin afvalt. Samen met de kraamverzorgster zullen we goed het gewicht in de gaten houden om ervoor te waken dat het binnen de grenzen blijft. Deze liggen bij -7% en -10% van het geboortegewicht.
Heb je vragen of wil je meer weten over de veranderingen van jouw baby direct na de bevalling? Stel ons deze vragen dan tijdens jouw spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.