Wees voorbereid op de hielprik en gehoorscreening

Augustus staat bij Verloskundige Praktijk YuuX in het teken van de hielprik en gehoorscreening. Elke ouder met een pasgeborene krijgt hiermee te maken. Maar wat weten we er nu eigenlijk over? Vandaag geven we jullie de extra informatie en later deze maand zal een leuk interview plaatsvinden. Elly zal jullie in dit interview alles vertellen over haar werk. Zij neemt namelijk de hielprik en gehoorscreening af, misschien wel bij jullie kindje!

In Nederland worden de hielprik en gehoorscreening standaard uitgevoerd in de eerste levensweek van de baby. Wij geven bij 34-36 weken aan elke zwangere vrouw de folder mee om deze thuis rustig te kunnen doorlezen en goed voorbereid te zijn.

Maar heb je ook al eens op de website van het RIVM gekeken? Via https://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik vind je alles wat je over de hielprik moet weten!

Je vindt op deze website alle ziektes waarop wordt getest met de hielprik. Vanaf april 2018 kunnen pasgeborenen in Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland naast deze ziektes ook worden gescreend op Severe Combined Immune Deficiency (SCID). Hier valt regio Wijchen dus ook onder. SCID is een groep van erfelijke aandoeningen waarbij de afweer ernstig verstoord is. Witte bloedcellen kunnen zich niet goed ontwikkelen en daarom het lichaam van de baby dus niet voldoende beschermen tegen eventuele infecties. Het is belangrijk SCID op tijd op te sporen want hiervan kan het kindje namelijk volledig genezen!

Ook vind je via deze website alles over de gehoorscreening: https://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gehoorscreening_bij_pasgeborenen! Wist je dat in maar een paar minuten het gehoor van beide oren getest wordt!? Op bovenstaande website vind je zelfs een filmpje van de gehoorscreening zodat je weet wat je hiervan kan verwachten.

Onthoud wel, kunnen horen betekent niet dat we je garanderen dat de baby ook gaat luisteren…

Foto: magazines RIVM

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
452

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland