Borstvoeding

Welke voeding ga je geven? Een vraag die vaak gesteld wordt bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen, maar niet altijd makkelijk om te beantwoorden. Waar moet je nou voor kiezen? Graag vertellen wij in deze post meer over borstvoeding of ook wel moedermelk.

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. De melk is volledig afgestemd op de behoefte van je baby. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten. Het advies vanuit de WHO (World Health Organisation) is om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Uiteraard bepaal jij helemaal zelf hoe lang je dit uiteindelijk doet.

Tijdens de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op het geven van borstvoeding. Dit komt door verhoogde aanwezigheid van bepaalde hormonen tijdens de zwangerschap. Dit kan zorgen voor de volgende veranderingen:

  • Vanaf 16 weken zwangerschap is het al mogelijk dat er colostrum (de eerste melk) zichtbaar is.
  • Daarnaast worden de borsten zowel voelbaar als zichtbaar anders.
  • Het pigment in tepel en tepelhof neemt toe, de tepel wordt dus donkerder en groter.

Voorbereiding op het geven van borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk om je al een beetje voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Dit kan je doen door een voorlichtingsavond te volgen, een prenataal consult bij de lactatiekundige te plannen en/of te starten met prenataal kolven. Je kan hiermee starten rond de 37e zwangerschapsweek en dit vergroot de kans dat er direct na de bevalling al wat eerste moedermelk beschikbaar is voor jouw kindje. Je kan prenataal kolven met de hand of met een kolf. Het is zeker niet iets wat moet, je kan dit doen als je je hier prettig bij voelt.

Na de bevalling

Wanneer de baby geboren is vervangt de moedermelk de functie van de placenta als voedingsbron voor jouw pasgeborene. Door de zuigreflex van jouw pasgeborene kan de melkexcretie plaats gaan vinden. Dit houdt in dat de melk uit de borst gaat komen. De eerste dagen is het belangrijk om jouw pasgeborene frequent aan de borst te laten drinken. Op deze manier zorg je ervoor dat de borsten meer melk gaan produceren. Wanneer de borstvoeding op gang is, wordt de borstvoeding een vraag-aanbod systeem. Hoe vaker je als moeder voedt, hoe meer melk je lichaam zal aanmaken. Hoe minder vaak je voedt, hoe minder melk je lichaam zal aanmaken.

Belangrijk om te weten: de hoeveelheid klierweefsel aanwezig in een borst kan invloed hebben op de hoeveelheid melk die de borst aan kan maken. Dit is dus per vrouw en per borst verschillend. Het hebben van minder klierweefsel kan ervoor zorgen dat je jouw pasgeborene vaker aan moet leggen om in de behoefte van jouw kindje te voorzien. Belangrijk om hierbij te vermelden dat het hierbij niet gaat over de grootte van borsten, maar enkel de samenstelling!

Houding

Bij het geven van borstvoeding zijn veel verschillende houdingen mogelijk, het is hierbij een kwestie van uitproberen wat werkt voor jou en jouw kindje. Hierbij kan je hulp krijgen van de kraamverzorgende, verloskundige of lactatiekundige. Hierbij een greep uit verschillende houdingen:

  • Madonnahouding
  • Rugbyhouding
  • Rechtop zittend
  • Liggend
  • Doorgeschoven houding

Meer weten over borstvoeding?

Wil je meer weten? Vraag ons ernaar tijdens het spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen of bezoek onderstaande websites!

https://www.lalecheleague.nl/ouders
https://www.medela.nl/borstvoeding
https://deverloskundige.nl/net-bevallen

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
461

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland