CTG: minder leven en naderende serotiniteit

Je hebt het mogelijk al eens een keer gehoord, het CTG. Maar wat is dat nou eigenlijk? CTG staat voor ‘cardiotocogram’ en het toestel dat een CTG maakt registreert de hartslag van de baby en de activiteit van de baarmoeder. 

Het CTG-toestel bestaat uit 2 doppen: een cardio- en een toco-dop. Deze doppen worden met 2 elastieke banden rond de buik van de zwangere vastgemaakt. De cardio-dop meet de tijd die tussen twee opeenvolgende hartslagen van de baby zit, berekent hieruit het hartritme en plot dit op een tijdscurve. Een normale hartslag van de baby ligt gemiddeld tussen de 110 en 150 slagen per minuut.

De toco-dop registreert de activiteit van de uterus (baarmoeder). Dit is de onderste curve die je ziet op het CTG en deze staat altijd onder de hartslag van de baby geregistreerd. De samentrekkingen van de baarmoeder worden op deze manier geregistreerd, hierbij vertelt de hoogte van de toppen op de curve ons niks over de intensiteit van de samentrekking. Het vertelt ons enkel wanneer en dus hoe vaak de baarmoeder samentrekt, zo kunnen we vervolgens zien hoe de hartslag van de baby daarop reageert.Deze samentrekkingen kunnen harde buiken, voorweeën of weeën zijn. 

Naast de hartslag van de baby wordt vaak ook de hartslag van de moeder gemeten om zo goed onderscheid te kunnen maken tussen baby en moeder.

Zo heb je dus op het CTG drie curves: een cardiogram, een tocogram en de hartslag van de moeder (vaak zit deze tussen de twee curves in).

Wanneer maken we dan een CTG?

Er zijn meerdere redenen om een CTG te maken. Bij ons in de praktijk zijn het er twee:

  • Bij minder leven voelen. Heb je nadat je wat hebt gegeten, gedronken en gedoucht twee uur op de linkerzijde gelegen maar kom je niet aan 10 bewegingen in twee uur tijd? Dan moet je ons bellen en spreken we een extra controle af.
  • Naderende serotiniteit. Ben je 41 weken zwanger en nog niet bevallen? Dan is het een indicatie om een CTG te maken tussen de 41 weken en 41+3 dagen. Zo kunnen we in de gaten houden of het verantwoord is om af te wachten tot 42 weken.

In beide gevallen kijken we op het CTG naar de conditie van jouw baby, wij kunnen door middel van verschillende beoordelingscriteria kijken of de conditie van de baby goed is in de buik. Bij beide onderzoeken wordt dit gedaan in combinatie met een echo. Op de echo wordt er gekeken naar de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de placenta. Dit zijn onderzoeken die mogelijk zijn bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen. Zien we iets dat afwijkend is op de echo of het CTG? Dan betekent dit dat er een indicatie is voor een controle in het ziekenhuis.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
458

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland