ETSEO, 13 weken echo

Sinds 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 weken echo. Ook de 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.  

SEO betekent structureel echoscopisch onderzoek. Het eerste (13 weken) en tweede (20 weken) trimester SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Het verschil is dat het eerste trimester SEO eerder in de zwangerschap plaatsvindt.

Foetus 13 weken

Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Het komt wel eens voor dat deze niet met het leven verenigbaar zijn. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, kan de zwangere vroeg in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Ook heeft zij – vergeleken met het tweede trimester SEO – meer tijd om te bepalen wat ze met de uitslag doet. Bij het tweede trimester SEO zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopist het kind meer in detail onderzoeken.

Zowel de 13 als 20 wekenecho zijn niet verplicht, je mag hier dus voor kiezen. Deze SEO onderzoeken worden niet door ons uitgevoerd, maar bij het Verloskundig Centrum in Nijmegen.

Mocht je/jullie kiezen voor deze 13 wekenecho dan vragen wij deze aan wanneer je de afspraak hebt staan voor de intake bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
400

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland