Groeiecho

Een groeiecho oftewel een echo biometrie maken we bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen alleen op medische indicatie. Er is een landelijk onderzoek geweest, de IRIS studie, die aantoonde dat het niet bewezen is dat extra echo’s bijdragen aan betere gezondheidsuitkomsten voor het kind waardoor niet standaard een echo aangeboden moet worden. Op basis van dit onderzoek is dus besloten om groeiecho’s alleen in te zetten als er een medische indicatie is.

We bepalen bij iedere controle de groei van je buik en kindje met onze handen aan de hand van het aantal centimeters en de grootte van je buik. Als we de groei van je buik tijdens een van de spreekuurcontroles aan de ruime of krappe kant vinden zetten we laagdrempelig een groeiecho in. Medische indicaties voor een groeiecho zijn bijvoorbeeld ook een hoger BMI, diabetes gravidarum dus zwangerschapssuiker, een eerder kindje met een laag of hoog geboortegewicht of de placentalokalisatie. Deze groeiecho’s maken we gewoon bij ons op de praktijk.

Bij de groeiecho worden gemeten:

  • De buikomtrek van de baby (AC)
  • De hoofdomtrek van de baby (HC)
  • De afmeting door het hoofd van oor tot oor van de baby (BPD)
  • De lengte van het bovenbeenbotje (FL)

Daarnaast kijken we ook naar de ligging van de placenta en meten we de hoeveelheid vruchtwater.

De uitkomst van de echo, onze conclusie en het advies zullen we direct na de echo bespreken. Bij bijzonderheden tijdens de echo kunnen we de echo zelf herhalen of een consult regelen in het ziekenhuis zodat de gynaecoloog mee kan beoordelen.

Wil je meer weten over de groeiecho? Bespreek dit dan met ons tijdens jouw afspraak bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
405

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland