Groeiecho

Een groeiecho oftewel een echo biometrie maken we bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen alleen op medische indicatie. Er is een landelijk onderzoek geweest, de IRIS studie, die aantoonde dat het niet bewezen is dat extra echo’s bijdragen aan betere gezondheidsuitkomsten voor het kind. Op basis van dit onderzoek is dus besloten om groeiecho’s alleen in te zetten als er een medische indicatie is en niet standaard om onnodig medicaliseren te voorkomen. Mocht je toch een extra echo wensen in de zwangerschap kan je kiezen voor een pretecho bij bijvoorbeeld het Verloskundig Centrum Nijmegen.

We bepalen bij iedere controle de groei van je buik en kindje met onze handen. Dit doen we door te beoordelen tot waar de bovenkant van de baarmoeder komt en met een meting. Als we de groei van je buik tijdens een van de spreekuurcontroles aan de ruime of krappe kant vinden zetten we laagdrempelig een groeiecho in. Medische indicaties voor een groeiecho zijn bijvoorbeeld ook een hoger BMI, diabetes gravidarum dus zwangerschapssuiker of een eerder kindje met een laag of hoog geboortegewicht. Deze groeiecho’s maken we gewoon bij ons op de praktijk.

Bij de groeiecho worden gemeten:

  • De buikomtrek van de baby (AC)
  • De hoofdomtrek van de baby (HC)
  • De afmeting door het hoofd van oor tot oor van de baby (BPD)
  • De lengte van het bovenbeenbotje (FL)

Daarnaast kijken we ook naar de ligging van de placenta en meten we de hoeveelheid vruchtwater.

De uitkomst van de echo, onze conclusie en het advies zullen we direct na de echo bespreken. Bij bijzonderheden tijdens de echo kunnen we de echo zelf herhalen of een consult regelen in het ziekenhuis zodat de gynaecoloog mee kan beoordelen.

Wil je meer weten over de groeiecho? Bespreek dit dan met ons tijdens jouw afspraak bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
458

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland