Juni ‘vader-maand’ sluiten we af met het interview dat gehouden is met een vader uit onze praktijk. Hij volgde de vaderschapscursus bij David Borman. Het heeft hem geholpen tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna! Wie wil er nu niet zo goed voorbereid zijn op je rol als partner tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna op je rol als (aanstaande) vader.
– Hoe is het nu om vader te zijn?
Heel bijzonder natuurlijk. Ik was overigens al ‘vader-light’ van het eerste kind van mijn partner en stond er dus beslist niet helemaal nieuw in, maar dit is absoluut een heel nieuw level met een eigen kind. Overweldigend!
– Hoe heb je de zwangerschap, bevalling en kraamperiode ervaren?
We hebben heel bewust deze periode samen doorgemaakt. Als a.s. vader daar ook mijn eigen weg in gevonden door bijvoorbeeld het boek van Borman te lezen en zijn cursus gevolgd. Dat heeft mij zeker geholpen en antwoorden gebracht op zoveel vragen. Als nieuwbakken vader heb ik toch gemerkt dat je daardoor steviger en zekerder in je schoenen staat en dat geeft juist weer meer ruimte om van alles te genieten. Maar ook samen ervaren dat tijdens zo’n zwangerschap ineens veel niet meer mag. Zo gooiden wij graag een mooi stukje rood vlees op de barbecue en dat was nu uiteraard uit den boze. En wat de bevalling zelf betreft: je partner moet in feite al het werk doen en de pijn dragen. Als man voel je dan toch een zekere machteloosheid, maar ik heb dat mede door Bormans boek een plaats weten te geven. Sommige dingen waar je geen grip op hebt moet je dan weten los te laten. Dan kun je je partner veel beter steunen. Als een liefdevolle coach, zeg maar.
– Kan je benoemen wat je het meest bijzonder en meest vervelend vond in deze tijd?
Het meest bijzondere was uiteraard dat na al die tijd en zonder al te veel complicaties een gezonde dochter ter wereld kwam. En vergeet niet dat dolblije en gelukkige halfbroertje van haar. Echt mooi!
Het vervelende – als je dat zo noemen mag – is dat jouw hele sociale omgevinghoe goed en lief ook bedoeld, het constant heeft over de zwangerschap en de op handen zijnde komst van een kind. Volstrekt logisch, het is allemaal super bijzonder, maar soms wil je even uit die ‘bubble’ en van die roze wolk en gewoon het leven zoals het daarvoor was leven. Maar laat dat een luxeprobleem zijn geweest!
– Wat komt als eerste in je op als je terugdenkt aan de vaderschapscursus van David Borman?
Heel pragmatisch! Ik had sterk de behoefte om iets voor mezelf te doen met betrekking tot mijn partners zwangerschap, zodat ik daar een effectieve rol in zou kunnen hebben. Een wezenlijke bijdrage zou kunnen inbrengen. En dat heeft het me/ons ook opgeleverd.
– Hoe wist je van de cursus?
Haha, grappig genoeg werd ik daar door mijn leidinggevende op het werk in getipt. Ik heb op toen op YouTube een filmpje bekeken en daarna het besluit genomen om deel te nemen.
– Hoe zag de cursus eruit?
Het was een cursus van twee avonden en daarmee qua tijd ook te overzien en in te passen. Er zijn helaas maar enkele plaatsen in het land waar je deze cursus kunt volgen en ik koos voor de dichtstbijzijnde, die in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Een zeer ongedwongen sfeer met zo’n 20 vaders voor wie het allemaal de eerste was. Allemaal dus in hetzelfde schuitje. Naast een PowerPointpresentatie was er veel ruimte voor gesprekken onderling en ‘domme vragen’ bestonden niet. Ook wel fijn, haha!
– Wat was de reden dat je de cursus volgde?
Voor mij was het ook een soort een meditatief moment, een manier om zelf actief iets rond de komst van je kind te ondernemen en een zekere nieuwgierigheid met betrekking tot de verhalen van collega-aanstaande vaders.
– Wat was het leukste van de cursus?
Het leukste, danwel meest opzienbarendste was toch wel de ‘bevalpop’. Een soort reanimatiepop maar dan alleen de onderste helft, haha. Bijna confronterend werd daarmee de bevalling in beeld gebracht. Misschien ook wel een beetje hilarisch in het bijzijn van 20 kerels, maar beslist heel respectvol gebracht. En zeer realistisch. En ook heel interessant om te vernemen hoe andere vaders zich voorbereiden op datgene wat komen gaat. Zeer verhelderend.
– Waarmee heeft de cursus je het meest geholpen?
Het heeft mij het meest geholpen door inzicht te krijgen in wat je te wachten staat bij een bevalling. Je bent zo goed geïnformeerd over zaken als pijnbestrijding e.d. en dat maakt je toch tot een waardige gesprekspartner. En een (relatief) rustige tijdens de bevalling.
– Hoe keek je voor en na de cursus uit naar de bevalling?
Vóór die tijd toch enigszins gespannen. En erna veel zekerder. Je kijkt dan relaxter uit naar de bevalling en dat geeft meer rust en ruimte voor gevoel. Want het is toch niet niks, zo’n geboorte.
– Heeft de cursus je vriendin ook geholpen tijdens haar zwangerschap, bevalling of daarna? En zo ja, hoe dan?
Zeker! Zij zag mijn betrokkenheid en dat is fijn. Ook tijdens de bevalling zelf. Medelijden maakt plaats voor medeleven. Ik was veel rustiger en kon zoiets naars als ‘haar pijn’ beter loslaten. Als partner kun je dat toch niet overnemen, al zou je dat het liefst willen. Door dat los te laten en er gewoon voor haar te zijn is veel waardevoller.
– Zou je de cursus aanraden?
Absoluut! Helaas dus nog te weinig locaties waar je de cursus kunt volgen, maar echt de moeite waard. En voor het geld – 79,95 euro – hoef je het zeker niet te laten!
– Welke tip zou jij mee willen geven aan partners om hun vrouw/vriendin zo goed mogelijk bij te kunnen staan?
Zorg goed voor jezelf! Wees uitgerust en goed geïnformeerd. Ik heb ervaren dat je bij een goede voorbereiding optimaal van alles zult kunnen genieten.