NIPT

In deze post vertellen we je graag meer over de NIPT. In het kort; de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een onderzoek waarbij je kan screenen wat de kans is dat jullie ongeboren kindje het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.

Je bent niet verplicht om dit onderzoek uit te voeren, het is daarom goed om jezelf de vraag te stellen of en waarom je het onderzoek wel of niet wil uitvoeren. Tijdens het spreekuur kunnen wij je bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen extra informatie geven. Deze informatie geven we wanneer de eerste echo gemaakt is, zodat je thuis verder kan nadenken en niet direct een keuze hoeft te maken.

Het onderzoek bestaat uit bloedafname bij de zwangere waarin gekeken wordt naar het DNA. Het DNA is afkomstig van de placenta en vaak is dit hetzelfde als de baby. Dit DNA wordt aangetroffen in het bloed van de moeder. Vanuit dit DNA wordt een karyotype gemaakt. Dat is een afbeelding van de chromosomen, zoals deze tijdens een bepaald stadium van de celdeling te zien zijn onder een microscoop (zie afbeelding hieronder). Er kan nu gekeken worden naar de chromosomen 13, 18 en 21. Dit zijn de chromosomen waarop de eerder genoemde syndromen zichtbaar zijn.

Voorbeeld van een karyotype

Bij de NIPT is het mogelijk om te kiezen voor ‘nevenbevindingen’. Kies je voor nevenbevindingen dan wordt er niet alleen naar de chromosomen 13, 18 en 21 gekeken maar ook de overige chromosoom paren. Per toeval kunnen er bij de nevenbevindingen bijzonderheden bij jou of de placenta gevonden worden.

Belangrijk om te weten is dat het onderzoek geen 100% zekerheid geeft, dit heeft te maken met het feit dat het DNA dat nagekeken wordt niet direct afkomstig is van de baby. Mocht het zo zijn dat de NIPT uitslag aangeeft dat jouw kindje mogelijk een syndroom heeft dan is verder onderzoek mogelijk bij de PND (prenatale diagnostiek). Je komt dan in aanmerking voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Wil je meer weten? Vraag het ons tijdens jouw spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen en/of bekijk deze website.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
400

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland