SEO

SEO betekent structureel echoscopisch onderzoek. Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen biedt een medische echo aan bij 13 en 20 weken in het Verloskundig Centrum Nijmegen. Deze echo’s zijn onderzoeken naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Ze zijn niet verplicht. We vertellen je erover tijdens de eerste afspraak waarna je mag kiezen of je wel of geen medische echo wenst. Mocht je hiervoor kiezen regelen we tijdens je tweede afspraak de verwijzing. Zowel de uitleg over deze onderzoeken als de echo’s zelf en eventueel vervolgonderzoek worden vergoed.

Het doel van deze echo’s is dus het opsporen van lichamelijk afwijkingen. Het kindje wordt van top tot teen bekeken met de echo. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden hiervan zijn een open ruggetje, open schedel, hartafwijkingen, gat in het middenrif of de buikwand of nierafwijkingen. Daarnaast wordt de groei gemeten, het vruchtwater en de ligging van de placenta beoordeeld. Als er geen bijzonderheden worden gezien mag je daarop vertrouwen maar is het belangrijk om te weten dat je nooit 100% zekerheid krijgt omdat niet alles zichtbaar is met de echo. In principe worden syndromen niet gezien met de echo’s. Bij 5 van de 100 zwangeren zijn er aanwijzingen voor lichamelijke afwijkingen en bij 95 dus niet. Mocht er een verdenking zijn op een lichamelijke afwijking dan krijg je een verwijzing naar de afdeling Prenatale Diagnostiek in het Radboudumc. Als de afwijking wordt bevestigd krijg je daar verdere uitleg over de afwijking, de mogelijke gevolgen en behandelopties.

De 13 wekenecho

  • Tussen 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap.
  • Als nog niet alles goed te zien is, krijg je geen vervolgecho maar kom je indien gewenst bij 20 weken terug.
  • Als er verdenking is op een afwijking volgt een verwijzing naar het Radboudumc.
  • Deze echo valt onder de IMITAS studie dus hier doe je automatisch aan mee als je de echo wenst. Je vult hiervoor een toestemmingsformulier in die wij aan je meegeven tijdens de eerste afspraak.
  • Er wordt geen geslachtsbepaling gedaan.

De 20 wekenecho

  • Tussen 18+0 weken en 21+0 weken zwangerschap.
  • Als niet alles goed te zien is, volgt er een herhalingsecho.
  • Als er verdenking is op een afwijking volgt een verwijzing naar het Radboudumc.
  • Er kan ook naar het geslacht worden gekeken maar dit is niet het doel.

Wil je meer weten? Lees dan de folder https://www.pns.nl/documenten/folder-de_13_wekenecho_en_de_20_wekenecho of we bespreken dit tijdens het spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
445

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland