Termijnecho

In onze vorige blogpost vertelden we jullie over de vitaliteitsecho tijdens de eerste afspraak. Graag vertellen we ook meer over de termijnecho tijdens de tweede afspraak bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen. Zoals de naam het misschien al zegt wordt deze echo gemaakt om de termijn van de zwangerschap vast te stellen. Als we de precieze termijn weten, kunnen we ook de definitieve uitgerekende datum bepalen.

Filmpje termijnecho Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen

Deze termijnecho vindt plaats tussen de 10 weken en 12 weken en 6 dagen omdat we dan de CRL-meting het best kunnen doen. CRL staat voor crown-rump-length dus de afstand tussen de kruin en stuit. Bij 10 weken is de baby 32 mm en bij 13 weken 68 mm dus in 3 weken verdubbelt de lengte van de baby qua grootte.

Bij een meerlingzwangerschap meten we bij alle kindjes de CRL. De grootste meting is leidend en op basis daarvan wordt de zwangerschapsduur en uitgerekende datum vastgesteld.

Als je er na 12 weken en 6 dagen achter komt dat je zwanger bent bepalen we nog steeds de zwangerschapsduur en uitgerekende datum met de echo, alleen meten we hiervoor dan de hoofdomtrek. Na de 18 weken wordt de termijn bepaald op basis van de grootte van de kleine hersenen van de baby.

Mocht je zwanger geworden zijn met behulp van een fertiliteitstraject dan staat de uitgerekende datum al vast. Natuurlijk maken we dan alsnog een echo rond de 11 weken met de intake zodat jullie je kleintje kunnen bewonderen.

De termijnecho is in principe ook de laatste echo bij ons in de praktijk. Je kan daarnaast kiezen voor de 13-wekenecho en 20-wekenecho in het Verloskundig Centrum Nijmegen. Bij Verloskundige Praktijk YuuX maken we later in de zwangerschap alleen nog groeiecho’s op medische indicatie.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
461

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland