Uitwendig zwangere onderzoek (UZO)

Tijdens de zwangerschap voelen wij met onze handen aan de buik, ook wel het uitwendig zwangere onderzoek genoemd. Met dit onderzoek voelen wij naar meerdere dingen: 

De groei van de baarmoeder en je kindje. Tot 27 weken doen we dit door met onze handen te voelen naar de bovenkant van de baarmoeder. Aan de hand van referentiepunten, zoals je schaambotje, je navel en je borstbeen kunnen we bepalen of de buik goed groeit. Het is belangrijk dat je een lege blaas hebt voor dit onderzoek.

Vanaf 27 weken onderzoeken we de buik uitgebreider, dat gaat volgens de volgende stappen:

  1. We voelen wederom naar de bovenkant van de baarmoeder en bepalen met behulp van de referentiepunten of de groei goed is. Daarnaast meten we de buik op van de bovenkant van je baarmoeder tot je schaambotje met een rolcentimeter, om te kijken of het aantal gemeten centimeters passend is bij de zwangerschapsduur.
  2. We voelen hoe de baby ligt door te voelen waar de rug van het kindje ligt. We herkennen de rug omdat we aan een kant meer weerstand voelen dan aan de andere kant waar de ledematen liggen.
  3. We bepalen of het hoofdje of de stuit van de baby beneden ligt en of de baby al is ingedaald.
  4. Tot slot luisteren we naar het hartje van de baby. Er wordt dan gelet op het tempo en het ritme van de hartslag van de baby.

Mochten we je buik aan de grote of kleine kant vinden maken we laagdrempelig een groeiecho. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blogpost over de groeiecho. Heb je andere vragen? Stel ze dan gerust tijdens jouw bezoek aan Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
458

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland