Vitaliteitsecho

De zwangerschap start met een positieve zwangerschapstest en mogelijk zwangerschapssymptomen. Tijdens je aanmelding bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen plannen we de eerste twee afspraken. Tijdens de eerste afspraak maken we de vitaliteitsecho en vertellen we je onder andere over de medische onderzoeken die jullie kunnen kiezen. De vitaliteitsecho maken we rond de 7-8 weken zwangerschap. Deze echo heeft onder andere de volgende doelen:

  • Kijken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
  • Zien we een of twee kindjes?
  • Beoordelen of we een kloppend hartje zien
  • Checken of de grootte van de baby overeenkomt met de cyclus en verwachte zwangerschapsduur

Het kindje is nog klein dus regelmatig moeten we deze echo inwendig maken om het goed in beeld te kunnen brengen. De grootte van een kindje rond de 7-8 weken is 1 tot 1,5 cm. Naast het kindje zien we ook altijd een dooierzakje. Dit dooierzakje zorgt voor aanmaak van rode bloedcellen, uitwisseling van zuurstof tussen moeder en kind, vroege afweer en vormt het begin van de navelstreng, het maagdarmkanaal en de geslachtsorganen.

Dit is meestal een spannende maar ook hele bijzondere echo! Eindelijk de bevestiging van de positieve test. De definitieve uitgerekende datum kunnen we pas vaststellen bij de termijnecho waarover we je in een andere blog meer vertellen. Deze echo’s vallen onder onze basiszorg.

Helaas zien we soms ook een niet-intacte zwangerschap waarbij we bijvoorbeeld wel een vruchtzakje zien maar geen kindje of een kindje zonder hartactie. We herhalen laagdrempelig de echo ter bevestiging bij onduidelijkheid. Mocht de niet-intacte zwangerschap zeker zijn dan geven we je de uitleg en keuze tussen afwachten totdat je lichaam zelf de miskraam op gang brengt of een behandeling met medicatie om de miskraam op te wekken. Stel dat bij de vitaliteitsecho het kindje qua grootte niet overeenkomt met de verwachte zwangerschapsduur dan herhalen we de echo omdat we op dat moment niet zeker weten of dit een voorteken is van een zwangerschap die niet goed gaat of de bevruchting wat later plaatsvond waardoor je minder ver zwanger bent. In al deze spannende en verdrietige situaties houden wij contact met jou en jullie en kun je ons 24/7 bellen met al je vragen en twijfels zodat je er niet alleen voor staat.

We vertellen je graag meer over de vitaliteitsecho tijdens jouw eerste afspraak bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
458

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland