Zwangerschapsbraken (Hyperemesis Gravidarum)

Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van ochtendmisselijkheid en braken. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken zwangerschap. De volgende tips kunnen helpen tegen de misselijkheid:

  • Eet vaker kleine porties op een dag
  • Zorg dat je maag gevuld blijft
  • Eet een crackertje in bed voor het opstaan
  • Pittige/ vetttige/ gekruide/ zure/ koolzuurhoudende etenswaren kun je het best vermijden
  • Gember en pepermunt helpen vaak tegen misselijkheid
  • Indien bovenstaande tips niet werken is het ook mogelijk om medicatie te gebruiken tegen de misselijkheid

Twee procent van de zwangere vrouwen heeft last van voortdurende misselijkheid en extreem veel braken, dit wordt hyperemesis gravidarum (HG) genoemd. Het gevaar van HG is dat uitdroging en ondervoeding op de loer liggen. Door uitdroging en ondervoeding gaat je lichaam vetreserves verbranden. Bij deze verbranding komen ketonen vrij in je urine. HG wordt vastgesteld op basis van het verhaal van de zwangere in combinatie met ketonen in de urine. 

Als er sprake is van HG, is een opname in het ziekenhuis mogelijk. In het ziekenhuis dienen ze dan via een infuus vocht toe om tekorten aan te vullen. Afhankelijk van hoe erg de HG is wordt je opgenomen in het ziekenhuis of mag je terug naar huis en wordt je dagelijks gecontroleerd.

Wij ondersteunen je natuurlijk in deze pittige periode. Naast onze begeleiding bestaat ook de Stichting Zwangerschapsmisselijkheid eHyperemesis Gravidarum voor extra informatie en steun: https://www.zehg.nl/

Heb jij last van (extreme) misselijkheid en/of braken? Bespreek dit dan zo spoedig mogelijk met ons bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
461

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland