Actieve fase van de bevalling

We spreken van een actieve fase van de bevalling vanaf ongeveer 3-4 cm ontsluiting. De weeën komen nu in een vaste regelmaat, komen vaker in hetzelfde tijdsbestek, duren langer en zijn pijnlijker. Gemiddeld vordert de ontsluiting in deze fase 1 centimeter per uur bij een eerste kindje, bij de ene dame gaat het iets trager en bij de andere dame gaat het wat sneller.

In deze fase komen de weeën vaak elke 3-5 minuten. Toch is elke bevalling anders en kan het bij jou veel sneller maar ook langzamer gaan. De laatste loodjes wegen het zwaarst. De laatste centimeters zijn vaak het pijnlijkst en zorgen voor meer drukgevoel. Bij dit stukje van de bevalling ervaren veel vrouwen baringsnood. Gelukkig gaat dit stukje van de bevalling vaak sneller dan het stuk hiervoor en zijn wij er voor je om je hier doorheen te loodsen. Het is belangrijk om de weeën op te vangen en dus nog niet te gaan persen. Door te persen komt er meer druk te staan op de baarmoedermond waardoor deze zich kan vullen met vocht en de laatste centimeters ontsluiting juist niet op willen schieten. De weeën kan je opvangen door ademhalingstechnieken toe te passen, door te wisselen van houdingen en vaak helpt warmte ook goed om de weeën op te vangen. Zo kun je bijvoorbeeld nog onder de douche of in bad gaan of een kruik gebruiken om te ontspannen tussen de weeën door. Wij slepen je natuurlijk samen met je partner of iemand anders die bij de bevalling is door de weeën heen. 

Soms zijn de vliezen nog niet spontaan gebroken, dan kan de verloskundige deze handmatig breken voor het persen. Dit breken van de vliezen is pijnloos, maar de weeën kunnen daardoor sterker worden. Stel dat de ontsluiting stagneert kunnen we het breken van de vliezen dus ook eerder inzetten om de bevalling vlotter te laten verlopen.

Wil je meer weten over de start van je bevalling? Lees dan onze vorige blogpost. Wil je juist meer weten over de uitdrijving? Wacht dan nog even rustig op onze volgende blog!

Tijdens het spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen plannen we bij elke zwangere een afspraak in waarbij we het uitgebreid gaan hebben over de bevalling. We zullen dan bespreken wanneer je ons moet bellen, hoe onze zorg in zijn werk gaat en wat jullie wensen zijn. Elke bevalling is uniek dus onze zorg en begeleiding stemmen we af op jou als barende, je steunende partner en de situatie zodat jullie er met een warm en persoonlijk gevoel op terug kunnen kijken. En ook hier geldt weer, bevallen is teamwork dus geef gerust aan wat jullie wel en niet nodig hebben en fijn vinden tijdens de bevalling.

📸 Lynn Vriesen Fotografie

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
452

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland