Badbevalling

We begeleiden bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen steeds meer badbevallingen. Ken jij bevallen in bad al? Wij vertellen je er graag over!

Je kan ervoor kiezen om alleen de ontsluitingsweeën in bad op te vangen. Dit kan ook in je eigen bad thuis als je hiervoor geen bevalbad wenst op te zetten. Als het je prettig lijkt dat de baby thuis in bad wordt geboren kan je ons bevalbad lenen. Je schaft dan zelf een setje aan via https://www.bevallingsbaden.nl/bevallingspakket-praktijk-normaal/. Als je deze set niet opent kan deze retour als je uiteindelijk toch niet in bad bevalt en krijg je je geld terug.

Ook in de ziekenhuizen kan je in bad bevallen. In het CWZ kan dit met een van ons als je poliklinisch bevalt. In het Radboudumc kan dit zowel poliklinisch als in de meeste gevallen klinisch dus met een medische indicatie.

We kunnen in bad de verloskundige controles uitvoeren zoals luisteren naar het hartje en een inwendig onderzoek om de vordering te bepalen.

Als je dit wenst kan je na de geboorte de baby nog even onder water houden. Wanneer de baby boven water is geweest, kan de baby niet meer terug onder water. Met een muts en warme doeken houden we je kindje lekker warm na de geboorte.

Na de geboorte laten we de navelstreng uitkloppen waarna we de baby afnavelen. De placenta zou in bad geboren kunnen worden als je weinig / geen bloedverlies hebt. Vaak is het prettig dat je uit bad komt zodat we het bloedverlies goed in de gaten kunnen houden.

Bij het bevalbad zit een pompje om het water er heel makkelijk uit te laten lopen. Daarna hoeft het bad alleen maar schoongemaakt en opgevouwen te worden.

📸 Lynn Vriesen Fotografie

Benieuwd naar de voordelen van zo’n badbevalling?

  • Het warme water is een natuurlijke vorm van pijnstilling. Door de ontspanning in het water maak je Endorfine aan. Dit hormoon werkt pijnstillend.
  • Ontspanning tussen de weeën.
  • Bewegingsvrijheid, je voelt je gedragen door het water. Door het veranderen van houding wordt de bevalling bevorderd.
  • Rustige start voor de baby. De overgang van de baby vanuit de baarmoeder naar buiten verloopt rustiger doordat de overgang naar de koude lucht geleidelijk verloopt. Na de geboorte zien we ook dat deze baby’s over het algemeen rustiger zijn.
  • Kleinere kans op inscheuren of een knip. Door het water wordt het perineum soepeler.
  • Actieve rol voor de partner. De partner kan actief meehelpen met het opzetten en vullen van het bad.

Mocht je meer willen weten over de badbevalling of andere mogelijkheden tijdens je bevalling dan horen we dit graag tijdens het spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
461

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland