Bevalhouding

Bij bevallen denken veel mensen aan liggend bevallen, maar bevallen kan in veel houdingen. Een verticale houding/ rechtop is de meest natuurlijke houding, zo kan de zwaartekracht ook meehelpen. Er zijn veel voordelen aan rechtop bevallen, zoals: minder pijn tijdens de weeën, minder behoefte aan medicamenteuze pijnstilling, de bevallingsduur en het persen duren korter dan bij een liggende houding, de kans op een knip of vacuümpomp is kleiner en vrouwen ervaren minder ‘schaamte’ in deze houdingen. 

Het wisselen van houdingen, maakt dat veel vrouwen minder pijn ervaren en daarnaast bevordert het vaak ook nog eens de ontsluiting. Geef je lijf zolang mogelijk rust als de weeën nog onregelmatig zijn.

Andere houdingen die je tijdens een bevalling kunt aannemen zijn onder andere zitten op een skippybal, hangen over een skippybal, op een baarkruk zitten, vrij bewegen in een bad, leunen bij je partner, zijligging op bed, voorover hangen op tafel of het aanrechtblad, op handen en knieën zitten, rondlopen.

Doordat het wisselen van houding zo belangrijk is, zullen wij je dit ook adviseren tijdens de bevalling. Mocht je iets niet prettig vinden, proberen we gewoon weer wat anders.

De grote skippybal, baarkruk én het bad hebben wij bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen en kan je van ons lenen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
458

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland