Geboorteplan

Een bevalling kan je natuurlijk niet plannen maar een geboorteplan kan je wel helpen om je voor te bereiden op de bevalling. In een geboorteplan beschrijf je de wensen die je hebt ten aanzien van het opvangen van de ontsluitingsweeën, persweeën, geboorte van de baby en de eerste tijd na de bevalling. Het is een fijn hulpmiddel om samen met je partner bewuster bezig te zijn met de aankomende bevalling. Deze praktische voorbereiding helpt jullie om van elkaar te weten hoe je tegen de aanstaande bevalling aankijkt. Heb je bepaalde verwachtingen van de bevalling, van elkaar of van de verloskundige? Zijn er dingen waar je tegenop ziet? Bespreek ze thuis samen en vul indien gewenst het geboorteplan in. Rond de 36 weken bespreken wij bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen graag de bevalling zodat we onze zorg op jullie persoonlijke wensen kunnen afstemmen.

Een bevalling kan je niet plannen en niet voorspellen. Dit betekent dat je bevalling soms toch anders kan lopen waardoor niet alle punten van het geboorteplan lopen zoals gehoopt. Het is belangrijk om je dit vooraf te beseffen zodat het niet tegenvalt. Tijdens de bevalling bespreken en vragen we natuurlijk ook gewoon hoe het gaat, wat je voelt en wat je nodig hebt en wenst.

Wat schrijf je dan bijvoorbeeld in je geboorteplan?

 • Waar wil je bevallen?
 • Heb je wensen over de ruimte waar je bevalt?
 • Wie wil je bij de bevalling hebben?
 • Welke houdingen lijken je prettig?
 • Wil je zelf mee de baby aanpakken? Of wil je partner dit?
 • Als je pijnstilling wenst, welke vorm heeft dan je voorkeur?
 • Hoe denk je over ingrepen?
 • Als een keizersnede nodig is, heb je dan wensen?
 • Heb je wensen na de geboorte van de baby?
 • Welke voeding wil je de baby geven?
 • Wil je foto’s van de bevalling? Of daarna?

Bevallen is ook teamwork! Als je vooraf bepaalde dingen hebt bedacht die je op dat moment toch niet zo prettig vindt, spreek ze dan uit. Het is zonde als je achteraf aangeeft dat je andere begeleiding had verwacht of gewenst tijdens je bevalling. We stemmen dit zoveel mogelijk af op wat we zien en horen tijdens de bevalling. Stel dat je ons bijvoorbeeld even zat bent in de kamer en alleen wil zijn, dan horen we je graag! Maar ook als je juist wil dat we bijvoorbeeld je hand vasthouden, je helpen met je ademhaling of andere dingen, geef het dan gewoon aan. Voor ons is het allerbelangrijkste dat je goed terug kijkt op de zorg en begeleiding die je hebt gekregen, we kunnen een heleboel hebben 😉

Wil je alvast een kijkje nemen in het geboorteplan? Check dan snel deze website https://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/ of bespreek het tijdens het spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
452

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland