Latente fase van de bevalling

Valse start van de bevalling

Soms is het lastig om onderscheid te maken tussen harde buiken en de start van een bevalling. 

Harde buiken kunnen ook regelmatig om de 5 minuten komen, maar zwakken vaak na een periode weer af. Dit wordt ook wel een valse start genoemd en dit gebeurt vaker dan je denkt! We zien dat een valse start vaker voorkomt bij dames die al eens bevallen zijn. Dat komt omdat deze dames over het algemeen vaker last hebben van harde buiken. Je kunt harde buiken (of voorweeën) en weeën onderscheiden door te gaan douchen en paracetamol te nemen. Als het harde buiken of voorweeën zijn nemen deze na het douchen en de paracetamol vaak af. Als het weeën zijn zullen deze regelmatig blijven komen. Daarnaast worden harde buiken niet sterker, komen ze niet steeds vlotter op elkaar en voel je de harde buiken meestal bovenin de buik, terwijl weeën vaak onderin de buik zitten, elkaar sneller opvolgen en toenemen qua intensiteit.

Latente fase

In 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën. Meestal zit er een opbouw in de weeën qua regelmaat en pijnlijkheid. In het begin zijn ze kort en onregelmatig en nog niet zo intens. Vaak kun je dan nog doorgaan met waar je mee bezig was en moet je je soms even concentreren. Naarmate de tijd verstrijkt gaan de weeën langer duren, komen ze in regelmaat en worden ze pijnlijker. De baarmoeder is een spier en de ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt. Door deze samentrekkingen komt er druk te staan op de baarmoedermond, ook wel de ontsluitingsring genoemd. De weeën zorgen ervoor dat de baarmoederhals inkort (verstrijkt), waarna de baarmoedermond open kan gaan (ontsluiten).

Wanneer bel je ons?

Bij een eerste kindje vragen we je om een uur te timen en als alle weeën binnen de 5 minuten komen en ongeveer 1 minuut duren ons te bellen. Bij een niet-eerste kindje spreken we af dat je ons belt als er een aantal weeën binnen de 5 minuten komen en ongeveer 1 minuut duren. We wachten dan geen uur af omdat de bevalling mogelijk wat sneller kan gaan. De verloskundige komt dan thuis langs en observeert de weeën. Soms zwakken de weeën af tijdens ons bezoek. Vaak zijn we dan nog net iets te vroeg gekomen. Als we tijdens onze observatie verwachten dat deze weeën ontsluitingsweeën zijn dan doen we in overleg een inwendig onderzoek. Bij het inwendig onderzoek voelen we of de baarmoedermond al verstreken is en hoeveel centimeter ontsluiting er is. Als we vinden dat iemand aan het bevallen is en we haar ‘in partu’ hebben verklaard blijven we indien gewenst bij de bevalling om continue begeleiding te bieden.

Hoe lang duurt de latente fase?

We spreken van de latente fase van de bevalling tot ongeveer 3-4 cm ontsluiting. Gemiddeld duurt deze fase van de bevalling 8 uur.

Omdat een latente fase even kan duren is het aan te raden om tijdens deze fase nog afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld nog eens douchen en probeer van houding te veranderen. Dit zorgt ervoor dat je deze periode makkelijker kunt overbruggen. Als het niet je eerste kindje is, is dit een mooi moment om oppas te regelen voor de oudere kinderen zodat je nog meer rust krijgt om te gaan bevallen.

Poliklinisch bevallen?

Als je poliklinisch wil bevallen besluiten we samen met de toekomstige ouders wanneer het moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Deze beslissingen baseren we vaak op het inwendig onderzoek en op hoe de barende zich voelt. Ditzelfde geldt voor het bellen van de kraamzorg als je thuis wil bevallen.

Hoe gaan we dat allemaal afstemmen?

Tijdens het spreekuur plannen we bij elke zwangere een afspraak in waarbij we het uitgebreid gaan hebben over de bevalling. We zullen dan bespreken wanneer je ons moet bellen, hoe onze zorg in zijn werk gaat en wat jullie wensen zijn. Elke bevalling is uniek dus onze zorg en begeleiding stemmen we af op jou als barende, je steunende partner en de situatie zodat jullie er met een warm en persoonlijk gevoel op terug kunnen kijken. We schatten tijdens de bevalling zo goed mogelijk in waar jullie behoeften en wensen liggen maar geef ook gerust aan wat je wel / niet prettig vindt op dat moment want bevallen is echt teamwork.

Wat gebeurt er na de latente fase?

Wil je meer weten over hoe de bevalling verder loopt? Wacht onze volgende blogposts af! Heb je vragen over de latente fase? Bespreek dit dan met ons tijdens jouw volgende bezoek bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen.

📸 Birth Day Geboortefotografie

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
442

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland