Uitdrijving

Tijdens de uitdrijvingsfase mag je starten met persen. Om te mogen starten met persen zijn er drie voorwaardes nodig, deze zijn als volgt:

  • Reflectoire persdrang
  • 10 cm/volledige ontsluiting
  • Een voldoende ingedaald hoofdje, dit wordt bepaald met de vlakken van Hodge. Het hoofdje moet op Hodge 3+ zitten.

Op onderstaande afbeelding zie je hoe de vlakken van Hodge eruit zien.

Dörr e.a. (red.) Obstetrische interventies 5e druk

Zodra er sprake is van deze voorwaardes, mag je starten met persen. Wij leggen je natuurlijk uit hoe je dat moet doen en wat je partner kan doen om je te ondersteunen.

Vaak wordt er op één wee drie keer geperst. Het kindje gaat stapsgewijs met het hoofdje dieper het bekken in. Tijdens het persen gaat het kindje met het hoofdje twee stapjes vooruit en als de wee afzwakt zien we dat het hoofdje vaak weer een stapje terug gaat. We zien bij het starten van het persen het hoofdje van de baby vaak dus nog niet. Tijdens het persen luisteren we naar het hartje van de baby. Vaak horen we als de baby met het hoofdje dieper in het bekken komt te staan dat de hartslag hierop kan reageren. Dit past bij de uitdrijvingsfase en meestal herstelt dit vlot.

Tijdens het laatste stukje van het persen verwarmen we je onderkant met een warme washand, dit verkleint de kans op grotere rupturen. Een ruptuur is het scheuren van je huid. We proberen het hoofdje van de baby aan het begin van de wee geboren te laten worden zodat we de rest van de wee nog de tijd hebben om de schouders en daarna de romp geboren te laten worden. Echter zijn weeën soms zo sterk dat het hoofd soms ook op het einde van de wee wordt geboren. Dan wachten we op de volgende wee om de schouders en de rest van het lichaam geboren te laten worden. 

Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Bij een volgende kindje gaat het persen vaak vlotter.

Persen kan in verschillende houdingen. Het kan bijvoorbeeld op bed liggend op de rug, maar liggend op de zij of op handen en knieën is ook mogelijk! Daarnaast kan je ook persen in een bevalbad of op een baarkruk. Zowel het bad als de baarkruk kan je bij ons lenen. 

Wil je meer weten over de bevalling voordat het persen begint? Lees dan onze vorige twee blogposts!

Tijdens het spreekuur bij Verloskundige Praktijk YuuX in Wijchen plannen we bij elke zwangere een afspraak in waarbij we het uitgebreid gaan hebben over de bevalling. We zullen dan bespreken wanneer je ons moet bellen, hoe onze zorg in zijn werk gaat en wat jullie wensen zijn. Welke houding je prettig vindt en hoe je gecoacht wil worden tijdens deze fase van je bevalling bekijken we ook op het moment zelf want dat is vooraf natuurlijk lastig inschatten. Elke bevalling is uniek dus onze zorg en begeleiding stemmen we af op jou als barende, je steunende partner en de situatie zodat jullie er met een warm en persoonlijk gevoel op terug kunnen kijken.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

9.6
448

Zorgkaart Nederland

Patientenfederatie Nederland